kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Így készítsd el a tökéletes rántott húst!

Így készítsd el a tökéletes rántott húst!
Plusz 3 köret

Még nem mertél belevágni a nagy feladatba, csak sóvárogsz a tökéletesen ropogós, aranyszínű rántott hús után?

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2009.09.23.

A panírba forgatott, ropogós, belül mégis puha husi a vasárnapi ebédek kötelező kelléke. Ha látogatást teszel a szülői házba, akkor biztos, hogy a kívánságlistádon előkelő helyen szerepel.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!
14 konyhai praktika, amit ismerned kell!
17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövényFinomságok a hidegbenIsteni nyári receptekKépeken a legfinomabb fűszeres húsokCsodás koktélok13 súlyos konyhai bakiA tökéletes házi gyros receptje14 csodás étel krumplivalCsodás, ízletes gyümölcsök leveshez és sütihez

Nem kell azonban mindig a nagyira vagy édesanyádra várni. Lepd meg hamisítatlan vasárnapi ebéddel a párodat vagy magadat. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes a rántott hús.

A klasszikus bécsi szelet, a wiener schnitzel borjúhúsból készül. A hazai változatból a legnépszerűbb talán a csirkecomb, de készítheted disznóhúsból, pulykából vagy csirkemellből is.

Rántott hús

Hozzávalók:

  • 4-4 alsó és felső csirkecomb
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • étolaj

A csirkecombokat mosd meg, majd sózd be. Van, aki lebőrözi, és ki is filézheted. Ehhez ejts bemetszést a csont mellett, majd fejtsd le a húst óvatosan, hogy egészben maradjon. Az alsó combnál azonban nem baj, ha megmarad a nyél.

Először forgasd lisztbe, egy csipet sóval felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Ne hagyd túl sokat a tojásban, mert akkor elázik. Hevíts olajat egy serpenyőben, ha elég forró, süsd meg benne a rántott húsokat mindkét oldalukon. Konyhai törlőkendőn itasd fel róluk az olajat, és már tálalhatod is.

Pikánssá teheted a húst, ha tejbe fokhagymát passzírozol, és ebbe pihenteted a húsokat egy éjszakán át. Nemcsak az íze lesz finomabb, de a hús is puhább lesz.

Tippek a sütéshez

  • Nagyon forró olajban rántsd ki a húst, különben a panír megszívja magát olajjal. Dobj az olajba egy kenyérkatonát, ha pedig azonnal pirítósra sül, akkor mehetnek a husik.
  • Ha a zsemlemorzsát kihagyod a panírból, és a lisztet meg a tojást összekevered, akkor párizsi szeletet kapsz, ami épp oly finom, mint osztrák névrokona. A lisztet megbolondíthatod fűszerekkel is.
  • A bundába tehetsz aprított diót, mogyorót vagy szezámmagot. Ezeket keverd a zsemlemorzsához.

Krumplipüré másképp

Hozzávalók:

  • 80 dkg krumpli
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 200 g krémsajt
  • 1 húsleveskocka
  • só, bors

A krumplikat hámozd meg, kockázd fel, és tedd fel főni kicsivel több vízbe, mint ami ellepi őket. A vízbe tegyél sót, és morzsolj bele egy húsleveskockát, a tetejére pedig tégy fedőt. Ha a krumplik megpuhultak, szűrd le róluk a vizet a fedő segítségével. Törd össze a krumplikat, és még gyorsan, minél forróbb állapotukban add hozzá a vajat. Öntsd hozzá apránként a tejet, hogy jól beivódjon, végül nyomd bele a krémsajtot, és keverd el. Sózd, borsozd, és szedd egy üvegtálba.

Mandarinos vadrizs

Hozzávalók:

  • 2-3 marék vadrizs
  • 2 filézett mandarin
  • só, bors, ételízesítő
  • olaj

A vadrizst forgasd át olajon, majd engedd fel háromszoros mennyiségű vízzel. Sózd, borsozd, tedd a vízbe az ételízesítőt, majd főzd puhára - ez körülbelül 40 perc. Amíg fő, hámozd meg és filézd ki a két mandarint, majd minden gerezdet tépj 3 darabba. Ha kész a rizs, még forró állapotában keverd hozzá a mandarint. Nem baj, ha kicsit összetörik keverés közben.

Petrezselymes krumpli

Hozzávalók:

  • 80 dkg krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 1 zöldségleveskocka
  • 1 csomó friss petrezselyem
  • só, bors

A krumplit hámozd meg és kockázd fel, majd tedd fel főni kicsivel több vízbe, mint ami ellepi. A vízbe morzsold bele a zöldségleveskockát, és tegyél bele két nagy csipet sót. Ha a krumpli megpuhult, öntsd le róla a vizet, add hozzá a vajat, és tedd vissza a tűzre, hogy a krumplik átpirulhassanak a vajon. Egy fakanállal forgasd, de vigyázz, hogy ne törd nagyon össze őket. Ha mindenhol átpirult, szórd rá a felaprított petrezselyemleveleket, és utoljára még forgasd át.

Még nincs hozzászólás

Hirtelen sült húsok receptjei - 20 perces ebédek

Nem múlhat el a hétvége hús nélkül? Nem akarsz a melegben a tűzhely mellett állni? Próbáld ki receptjeinket!
Recept

4 omlós töltött hús - A szombati ebédhez

Ha már unod a sima sült vagy rántott húst, próbáld ki töltött receptjeinket, és lepd meg a családot egy remek, kiadós ebéddel!
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.