Így készül a tökéletes császármorzsa

Igazi nagyis édesség a smarni, ami után még Ferenc József is megnyalta a tíz ujját. Készítsd el, mert nagyon egyszerű.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A császármorzsa a boldog békeidőket idézi, amikor is Magyarország a cukrászdák terén nagyhatalommá vált. Az egyszerű és nem drága édesség Ferenc József kedvence volt, innen ered a neve is.

17 csodás desszert

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egyes elméletek szerint a saját találmánya, de valószínűbb, hogy a császári pár főszakácsa tálalta fel elsőként a magasságos asztalra az egyébként régi paraszti ételt.

Az alaprecept ma már igazi klasszikus, de természetesen többféle változata is ismert. A más néven smarni nevű édesség búzadara nélküli változata is közkedvelt.

Császármorzsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg búzadara
  • 3 tojás
  • 4,5 dl tej
  • 5-10 dkg mazsola
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor

A cukor felét keverd a meglangyosított tejbe, adj hozzá egy kevés sót, majd öntsd bele a búzadarát. Keverd el, hogy ne legyen csomós.

A mazsolát áztasd meleg vízbe, de rumba is teheted, ha nem gyerekeknek készíted. A tojások sárgáit keverd ki a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt, keverd hozzá a cukros tojást és a habot is. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd öntsd bele az egész masszát, és állandóan kevergetve süsd meg. Ez kicsit lassan megy, és sokáig folyós maradhat. Akkor a legfinomabb, ha picit meg is pörkölődik.

Császármorzsa búzadara nélkül

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

A lisztet óvatosan adagold a langyos tejbe, majd keverd el, hogy sima legyen. A cukrot keverd ki a tojások sárgájával, majd keverd a lisztbe. A vaj felét olvaszd meg, és keverd a tejes liszthez. A megmaradt cukrot és a tojásfehérjéket verd kemény habbá. A maradék vajat tedd egy tűzálló tálba, és olvaszd meg. A tojáshabot óvatosan forgasd a tésztába, szórd bele a mazsolát, majd öntsd az egészet a tálba. Közepes hőmérsékleten süsd világosbarnára. Amikor megsült, villával szedd apró darabokra.
 

Gourmand császármorzsa

Hozzávalók:

  • 7 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor

A tojássárgákat a tejszínnel keverd el, a lisztet szitáld egy tálba, majd lassan öntsd hozzá a tejszínes tojást, és szórd hozzá a vaníliás cukrot. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és forgasd óvatosan a tésztába. A vaj felét egy kisebb tepsiben olvaszd fel, ha forró, öntsd rá a tésztát. Szórd bele a mazsolát, majd told előmelegített sütőbe, és nagy lángon süsd körülbelül 10 percig. Húzd ki, majd fordítsd meg a tésztát, öntsd alá a vaj másik felét, amit előtte olvassz meg. Ha a másik oldala is megsült, vedd ki a sütőből, és villával szedd darabokra. Szórd meg porcukorral, és már tálalhatod is. Cukrosan még vissza is tolhatod a sütőbe, hogy picit karamellizálódjon.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Almás morzsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 nagyobb alma
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • kevés só

Keverd el a lisztet a tejjel. A tojásokat keverd ki cukorral, sóval és citromhéjjal, majd add a lisztes keverékhez. Az almákat kockázd fel, és tedd a tésztába. Olvaszd meg a vajat, öntsd egy tűzálló tálba, majd erre öntsd a tésztát. Told forróra előmelegített sütőbe, és süsd meg, majd, ha világosbarna, akkor fordítsd meg, de öntsd alá a vaj másik felét, és süsd 10 percig. Szedd szét nagyobb darabokra fakanállal, szórd meg porcukorral, és told vissza pirulni.

Ezt is szeretjük