kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Így készül a tökéletes császármorzsa

Így készül a tökéletes császármorzsa

Igazi nagyis édesség a smarni, ami után még Ferenc József is megnyalta a tíz ujját. Készítsd el, mert nagyon egyszerű.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2009.10.11.

A császármorzsa a boldog békeidőket idézi, amikor is Magyarország a cukrászdák terén nagyhatalommá vált. Az egyszerű és nem drága édesség Ferenc József kedvence volt, innen ered a neve is.

17 csodás desszert
17 csodás desszert
A legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpelA legfinomabb muffinokA 7 legjobb édesség, ami alig hizlalCsodaszép cupcake-variációkA tökéletes piskóta titkaMinden, ami a tökéletes sütihez kellCsodás, ízletes gyümölcsök leveshez és sütihezÍgy készül a tökéletes linzertésztaCsokis sütik minden alkalomra17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Egyes elméletek szerint a saját találmánya, de valószínűbb, hogy a császári pár főszakácsa tálalta fel elsőként a magasságos asztalra az egyébként régi paraszti ételt.

Az alaprecept ma már igazi klasszikus, de természetesen többféle változata is ismert. A más néven smarni nevű édesség búzadara nélküli változata is közkedvelt.

Császármorzsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg búzadara
  • 3 tojás
  • 4,5 dl tej
  • 5-10 dkg mazsola
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor

A cukor felét keverd a meglangyosított tejbe, adj hozzá egy kevés sót, majd öntsd bele a búzadarát. Keverd el, hogy ne legyen csomós.

A mazsolát áztasd meleg vízbe, de rumba is teheted, ha nem gyerekeknek készíted. A tojások sárgáit keverd ki a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt, keverd hozzá a cukros tojást és a habot is. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd öntsd bele az egész masszát, és állandóan kevergetve süsd meg. Ez kicsit lassan megy, és sokáig folyós maradhat. Akkor a legfinomabb, ha picit meg is pörkölődik.

Császármorzsa búzadara nélkül

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

A lisztet óvatosan adagold a langyos tejbe, majd keverd el, hogy sima legyen. A cukrot keverd ki a tojások sárgájával, majd keverd a lisztbe. A vaj felét olvaszd meg, és keverd a tejes liszthez. A megmaradt cukrot és a tojásfehérjéket verd kemény habbá. A maradék vajat tedd egy tűzálló tálba, és olvaszd meg. A tojáshabot óvatosan forgasd a tésztába, szórd bele a mazsolát, majd öntsd az egészet a tálba. Közepes hőmérsékleten süsd világosbarnára. Amikor megsült, villával szedd apró darabokra.
 

Gourmand császármorzsa

Hozzávalók:

  • 7 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor

A tojássárgákat a tejszínnel keverd el, a lisztet szitáld egy tálba, majd lassan öntsd hozzá a tejszínes tojást, és szórd hozzá a vaníliás cukrot. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és forgasd óvatosan a tésztába. A vaj felét egy kisebb tepsiben olvaszd fel, ha forró, öntsd rá a tésztát. Szórd bele a mazsolát, majd told előmelegített sütőbe, és nagy lángon süsd körülbelül 10 percig. Húzd ki, majd fordítsd meg a tésztát, öntsd alá a vaj másik felét, amit előtte olvassz meg. Ha a másik oldala is megsült, vedd ki a sütőből, és villával szedd darabokra. Szórd meg porcukorral, és már tálalhatod is. Cukrosan még vissza is tolhatod a sütőbe, hogy picit karamellizálódjon.

Almás morzsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 nagyobb alma
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • kevés só

Keverd el a lisztet a tejjel. A tojásokat keverd ki cukorral, sóval és citromhéjjal, majd add a lisztes keverékhez. Az almákat kockázd fel, és tedd a tésztába. Olvaszd meg a vajat, öntsd egy tűzálló tálba, majd erre öntsd a tésztát. Told forróra előmelegített sütőbe, és süsd meg, majd, ha világosbarna, akkor fordítsd meg, de öntsd alá a vaj másik felét, és süsd 10 percig. Szedd szét nagyobb darabokra fakanállal, szórd meg porcukorral, és told vissza pirulni.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.