Tiroli gombóc

Köret szaftos húsokhoz

A tiroli gombóc a szalvétagombóc közeli rokona, ami nemcsak jól mutat a szaftos húsok mellett, de az íze is zseniális.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem a legelterjedtebb köret, pedig nem sokkal bonyolultabb elkészíteni, mint a hagyományos krumplis, rizses változatokat, és sokkal finomabb is.

A pihentetésre érdemes minél több időt szentelned, úgy lesz igazán finom, és az állaga is akkor lesz tökéletes, ha pár óráig békén hagyod.

Tiroli gombóc

Hozzávalók:

  • 5 zsömle
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • néhány szál friss petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanálnyi liszt
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés ideje:

45 perc.

Elkészítés menete:

A zsömléket vágd apró kockákra - a legjobb, ha egy kissé szikkadt darabokat választasz -, és szórd őket egy szimpatikus, mélyebb edénybe. Verd fel a tojásokat, öntsd hozzá a tejet, majd ezt öntsd a zsömlekockákhoz. A szalonnát kockázd fel, ahogy a hagymát is, majd forrósítsd fel a vajat, és pirítsd meg rajta mindkettőt. Ha szépen megpirultak, akkor add ezt a keveréket is a zsömlekockákhoz, majd vágd bele a petrezselymet, fűszerezd hangulatodnak megfelelően, és keverd az egészet simára a liszttel.

Ha szépen összeállt, akkor tedd félre, amíg nem kell megfőznöd - a legjobb, ha tud pihenni pár órát, de akár 20 perc is elég. Egy nagyobb lábasban forralj vizet, sózd meg kissé, a masszából görgess kis gombócokat, és főzd őket készre a vízben.

Különleges köretek

Ünnepi alkalmakkor szeretünk valami különlegeset készíteni a megszokott ízek helyett, így van ez a köretekkel is, próbálj ki minél több változatot!

Ha unod a krumplipürét: 7 ínycsiklandó megoldás a főétel mellé

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük