Így készül a tiroli túrós rétes

Eredeti osztrák recept

Az omlós tiroli túrós rétessel a nem túl gyakorlott háziasszonyok is megpróbálkozhatnak.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erre a tiroli túrós rétesre bármelyik osztrák büszke lenne. Ha van egy kis szabadidőd, mindenképpen próbáld ki. A túrós tölteléket gyümölccsel, mazsolával még ellenállhatatlanabbá teheted. Kard Éva receptje almával és meggyel is kiváló.

Tiroli túrós rétes

Hozzávalók

Tésztához

  • 20 dkg búza finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl víz
  • 1 tojás
  • 3 dkg zsír
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál ecet

Lekenéshez

  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg búza finomliszt

Töltelékhez

  • 75 dkg tehéntúró
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor

Tetejére

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A vizet langyosítsd meg, keverd össze az ecettel. Vegyítsd a kétféle lisztet és a csipet sót, add hozzá a zsírt, a tejfölt, a tojást és kevés ecetes vizet. Az egészet alaposan gyúrd össze. Könnyen nyújtható, lágyabb tésztát kell kapni. A maradék ecetes vizet fokozatosan adagold hozzá, mert lehetséges hogy nem kell bele az összes.

A lekenéshez olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, és keverd simára. Ezután hűtsd ki, hogy éppen csak langyos maradjon. Lisztezett felületen nyújtsd vékonyra a tésztát, kend rá a vajas-lisztes keveréket. Tekerd fel, mintha bejglit készítenél. Tedd a hűtőbe legalább egy órára, hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen. 

A töltelékhez a túrót nyomkodd meg alaposan egy villával, majd add hozzá cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, reszeld hozzá a citrom héját, öntsd bele a tejfölt, és jól dolgozd össze.

A hidegről kivett tésztát vágd négy egyenlő részre, nyújtsd ki mindegyiket olyan vékonyra, amennyire csak tudod. Kend le olvasztott vajjal, majd oszlasd el rajta egyenletesen a tölteléket, és tekerd fel. Rakd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit nagyobb távolságra. Told előmelegített sütőbe, és 160 fokon 25-30 perc alatt süsd meg.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük