Omlós házi túrós pite szilvával

A nagy klasszikus legjobb nyári változata

Igazi ízkavalkádban lesz részed, ha megkóstolod a szilvás-túrós pitét.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túró és a szilva együtt hihetetlenül finom, hát ha még egy kis fahéjjal és dióval is megbolondítod. Már sütés közben olyan fantasztikus illat lengi be a konyhát, hogy nem kis feladat lesz kivárni, amíg kihűl a süti. Ha Kard Éva receptje szerint készíted el a szilvás-túrós pitét, a tészta puha, a töltelék ellenállhatatlanul finom lesz. 

Szilvás-túrós pite

Hozzávalók 16 szelethez

Tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • fél dl tej
  • reszelt citromhéj
  • csipet só

Töltelékhez

  • 1 kg szilva
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 tojásfehérje
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • reszelt citromhéj

Szóráshoz

  • 10 dkg darált dió
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • őrölt fahéj

Kenéshez

  • tej
Recept idők

Elkészítés:

Langyosítsd meg a tejet, tégy hozzá cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel pár perc alatt. Akkor jó, ha megnő a térfogata és habos lesz a teteje. A liszthez add hozzá a sót, a vajat, és morzsold össze. Keverd hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat, végül a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd formálj belőle két gombócot. Rakd a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészíted.

A túrót keverd össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral és a mazsolával. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a túrós masszához. A diót keverd össze a pudingporral és ízlés szerint a fahéjjal. Vedd ki az egyik gombóc tésztát a hűtőből, nyújtsd ki lisztezett felületen, és helyezd a sütőpapírral bélelt, körülbelül 22x32 centis tepsibe. A diós keveréket egyenletesen szórd a tésztára, simítsd rá a túrós tölteléket, majd rakd rá a magozott, félbevágott szilvaszemeket.

A másik tésztagombócot is nyújtsd akkorára, mint a tepsid, és tedd a szilva tetejére. Kend le tejjel, villával szurkáld meg. Előmelegített sütőben 170 fokon, 30-35 perc alatt süsd szép pirosra. A tepsiben hagyd teljesen kihűlni, utána szeleteld fel, és szórd meg porcukorral.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük