kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Szabolcsi töltött káposzta

Ínycsiklandó szabolcsi töltött káposzta
Ebben különbözik a hagyományostól

A szabolcsi töltött káposzta a magyar konyha egyik büszkesége.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

Ettél már sokféle töltött káposztát? Ha a szabolcsit megkóstolod, biztos, hogy a legjobbak között emlegeted majd. Leginkább abban különbözik a hagyományostól, hogy édeskáposztából készül. Ez is friss kenyérrel és tejföllel az igazi. Petró Hajnalka receptje több generáció óta változatlan. 

Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej édeskáposzta
  • 70 dkg lapocka
  • 25 dkg füstölt hús
  • 25 dkg rizs
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 l paradicsomlé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • olaj

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 30 perc, főzés: 90 perc

Elkészítés:

A lapockát daráld le a füstölt hússal együtt. Vágd kockára a vöröshagymát, bő olajon dinszteld meg, és add hozzá a zúzott fokhagymát is. Keverd a húshoz a sóval, a borssal, a pirospaprikával és a rizzsel. Az egész masszát jól dolgozd össze.

Egy nagyobb lábosban tégy fel vizet forrni, dobj hozzá sót. Rakd bele a torzsa nélküli káposztát. Ha a víz elkezd lobogni, óvatosan villával szedegesd szét a leveleket. Főzd körülbelül tíz percig, majd szűrd le, és az ereket vágd ki. Tégy mindegyikbe darált húsos masszát, és tekerd fel. A végeket dugdosd be, így a főzés során nem jön majd ki a töltelék.

Ha marad káposztalevél, éles késsel vágd nagyon vékonyra. A szeletelt füstölt szalonna felét rakd egy lábos aljába, pakold rá a szálas káposzta egy részét, majd a tölteléket. Takard be a maradék káposztával és a füstölt szalonnával! Öntsd fel körülbelül egy liter paradicsomlével. Ha sűrítményt használsz, előbb hígítsd. Engedd fel még annyi vízzel a káposztát, hogy mindent bőségesen ellepjen. Dobj a tetejére egy teáskanál sót, és mehet a tűzhelyre. Ha felforr, vedd kis lángra, és lefedve, körülbelül másfél óra alatt főzd puhára.

Ínycsiklandó káposztás ételek

A vitamindús, egészséges káposztához  szinte egész évben könnyen hozzájuthatsz. Különleges, ízletes és változatos fogásokat készíthetsz belőle. Mutatunk néhány remek példát.

Még nincs hozzászólás

Köménymagos kelkáposzta

Nem, ez nem a hagyományos kelkáposzta, annál sokkal finomabb.
Recept
Főzőiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.