kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Salátaleves

Könnyű salátaleves húsgombóccal
Erdélyben így csinálják

A szegény emberek ételének is nevezett salátaleves nagyon ízletes lehet. Mutatjuk, hogyan.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

Ha ezt megkóstolod, a salátáról ezentúl a leves is eszedbe jut. A székelyek egyik kedvenc étele, tálaláskor kínálj hozzá sajttal megszórt, pirított kiflit. Kard Éva salátalevesét érdemes kipróbálni.

Salátaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg darált hús
  • 1 kisebb saláta
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 húsleveskocka
  • 1 teáskanál liszt
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • víz

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 25 perc, főzés: 30 perc

Elkészítés:

A salátát szedd leveleire, majd alaposan mosd meg, és tépkedd kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, és vágd apróra. A darált húst tedd egy tálba, ízlés szerint sózd meg, szórd meg őrölt borssal, szerecsendióval, majd add hozzá az egész tojást és a zsemlemorzsát. Jó alaposan gyúrd össze, és vizes kézzel formázz a masszából dió nagyságú gombócokat.

Egy edényben kezdd el hevíteni az olajat, add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre. Mehet hozzá az apróra felvágott fokhagyma, majd pár pillanat múlva a kisebb darabokra csipkedett salátaleveleket is beleteheted. Alaposan keverd össze, és addig párold, míg a saláta kicsit összeesik. Ekkor öntsd fel vízzel, ízlés szerint sózd, borsozd, tedd bele a húsleveskockát, valamint az előzőleg elkészített gombócokat.

Ezután hagyd, hogy felforrjon, majd a hőfokot mérsékelve főzd puhára 15-20 perc alatt. Végül a tejfölt keverd simára a liszttel és egy kevés levessel. Csorgasd a forrásban lévő levesbe, közben folyamatosan kevergesd. Forrald fel ismét, és pár percig még szép lassan főzd tovább. Forrón tálald.

Forró levesek hideg napokra

Melegedj át egy tányér forró levessel! Ezek a fogások laktatóak és finomak. Kattints, és válassz a legjobb receptek közül!

A rántás és a habarás titkai

A rántás és a habarás alapvető konyhai technikák, mégis könnyű csomósra keverni mindkettőt. Kiss Sándor chef elárulja, hogyan lehet sima ügy mindkettő.

Még nincs hozzászólás

Gazpacho recept

Már nálunk is ez az egyik legnépszerűbb leves a legforróbb napokon. Remek levezetés egy izzasztó, kemény nap után.
Recept
Főzőiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.