kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Ropogós, mégis omlós malacsültek

Ropogós, mégis omlós malacsültek

A malacsült ínycsiklandó illatának ellenállni nagyon nehéz. Hát még akkor, ha nemcsak az illata fenséges, hanem az íze is mennyei.

Forrás: Femina.hu
2010.12.28.

A malacsült tipikusan év végi étel, mely többnyire az ünnepi időszakban bukkan fel az asztalokon. Elkészítése nem túl bonyolult akkor sem, ha kevésbé mozogsz járatosan a konyhában, ugyanakkor szeretnél valami különlegeset tálalni, amiből jut bőven mindenkinek.

16 fortély a tökéletes húshoz
16 fortély a tökéletes húshoz
Ínycsiklandó sültekKépeken a legfinomabb fűszeres húsokMilyen ételhez milyen bor illik?13 súlyos konyhai bakiFinomságok a hidegbenA tökéletes házi gyros receptje7 recept vacsorára 30 perc alatt 17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!14 konyhai praktika, amit ismerned kell!15 csodás fűszernövény

Próbáld ki ízletes receptünket, és tálald dinsztelt piros káposztával, ami még inkább kiemeli különleges ízét. Egy a lényeg, hogy külsejét ne sózd, mert attól megpuhul, és nem fog ropogni!

Ropogós malacsült

Hozzávalók:

  • 1,5 kg malachús
  • 5 dkg sertészsír
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • fél pohár sör
  • majoránna

A malac bőrét tisztítsd meg, majd a vizet itasd le róla egy papírtörlővel. A belsejét szórd meg ízlésed szerint majoránnával és sóval. Tegyél a malac belsejébe egy üres pezsgősüveget, így a hús nem esik össze, és jobban fel tudja szívni a fűszereket.

A malac külsejét kend be alaposan zsírral. A farkára és a két fülére húzz alufóliát, így nem fognak megégni. Gyújtsd be a sütőt, és amikor langyos, told be a tepsit a rajta fekvő malaccal.

A szalonnát vagdosd be, és mártsd sörbe, majd a sütés folyamán többször is kenegesd a külsejét vele. Ettől lesz a malac szép piros és ropogós. Nagyjából 2-2,5 órán keresztül süsd.

Fokhagymás malacsült

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 malaccomb
  • 1 üveg sör
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • őrölt köménymag
  • bors

A malaccomb bőrét késsel vagdosd be. A fokhagymát törd át fokhagymanyomón, és dörzsöld át vele a húst. Borssal és őrölt köménnyel fűszerezd ízlésed szerint.

A húst tedd egy tepsibe, és told előmelegített sütőbe. Félóránként locsold meg sörrel, és kenegesd meg a szalonnával. Nagyjából két órán keresztül süsd.

Fehérboros malacsült

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 4 szelet rövidkaraj
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl fehérbor
  • szerecsendió
  • bors

A vajat hevítsd fel, és a hússzeletek oldalait 3-3 percig pirítsd. Locsold rá a bort, és főzd addig, míg elfő a lé fele. Ekkor add hozzá a tejfölt, és addig főzd, míg a hús teljesen megpuhul.

Ízlésed szerint szórd meg szerecsendióval, sóval, borssal, és már tálalhatod is.

Tárkonyos malacsült

Hozzávalók:

  • 1 kg malachús
  • 5 narancs
  • 3 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál frissen felaprított tárkony
  • 1 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • fél citrom leve
  • szerecsendió
  • őrölt bors

A répát, a zellert és egy narancsnak a héját reszeld le. Egy lábosba facsard bele két narancs levét, reszeld bele a héjukat, majd add hozzá az olajat, az áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, a tárkonyt, a répát és a zellert. Ízesítsd ízlésed szerint szerecsendióval, sóval, borssal. Fektesd a húst ebbe a pácba, és tedd néhány órára hűtőbe.

A húst tedd egy tepsibe, és a pácot öntsd köré. Előmelegített sütőben süsd nagyjából egy óráig, közben folyton locsolgasd. A megmaradt két narancsot hámozd meg, majd facsard ki. A héjat vágd hosszú csíkokra, és forrásban lévő vízbe dobd bele pár percre, majd öblítsd le hideg vízzel. A megsült hús zsiradékát keverd össze a narancslével, az ecettel, és forrald fel.

Add hozzá a narancshéjat, főzd néhány percig, majd keverd hozzá a vajat és a fél citrom levét. A felszeletelt húst tálaláskor locsold meg a narancsos mártással.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.