kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A legfinomabb rizses ételek

A legfinomabb rizses ételek
Szerintünk

Ha eleged lett a nagy kajálásokból, a nehéz ételekből, vagy éppen ráuntál az egyhangú diétára, változtass! Próbáld ki rizses finomságainkat!

Szerző: Jech Enikő
Forrás: Femina.hu
2008.01.27.

Rizsgolyócskák

Hozzávalók:

  • 10 dkg hosszú szemű rizs
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 hámozott mogyoró
  • 2 evőkanál apróra vágott zöldfűszer − bazsalikom, metélőhagyma, petrezselyem

Főzd meg a rizst, és keverd össze a mascarponéval, a tejszínnel és a vegyes zöldfűszerrel. A metélőhagymát és a petrezselymet aprítsd fel, a mogyorót forró vajon enyhén pirítsd meg, majd aprítsd fel. Vizezd be a kezed, és formálj golyókat a rizses masszából. Ebből a mennyiségből körülbelül 12-15 golyót készíthetsz. Forgasd meg a golyókat a metélőhagymában, a petrezselyemben és a mogyoróban, majd legalább két órára tedd a hűtőbe.

Sáfrányos rizspuding

Hozzávalók:

  • 18 dkg kerek szemű rizs
  • 6 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 13 dkg kristálycukor
  • sáfrány
  • 2 citrom reszelt héja és leve

Szórj egy csipetnyi sáfrányt két evőkanálnyi forró vízbe, és hagyd állni öt percig. Tedd a rizst, a tejet, a tejszínt, a cukrot és a citromhéj felét egy nagyobb lábasba, és forrald fel. Majd lassú tűzön főzd 20-25 percig. Ha a rizs megpuhult, és a folyadékot magába szívta, keverd hozzá a sáfrányos vizet és a citrom levét. Porciózd kis tálkákba, és szórd meg a maradék citromhéjjal.

Spenótos rizottó

Hozzávalók:

  • 10 dkg rizs
  • 3 dkg vaj
  • 2,5 dl fehérbor
  • 3 dl zöldségleves kockából
  • 29 dkg vegyes paprika paradicsommártásban
  • 5 dkg spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • néhány szál rozmaring
  • 3 dkg parmezán sajt

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ha légkeveréses sütőd van, akkor elegendő 160 fokra. A vajat és az összezúzott fokhagymát tedd egy üvegtálba, és két percre told a sütőbe, amíg a vaj elolvad. Dobd bele a vöröshagymát, és rázogasd meg, hogy a vaj jól befedje, majd told vissza a sütőbe még 3-4 percre, hogy megpuhuljon. Add hozzá a rizst, a rozmaringot, a zöldséglevest és a bort, majd 30 percre tedd vissza a sütőbe, és ez idő alatt néhányszor keverd meg. Keverd hozzá a paradicsomos paprikát és a spenótot, és újabb 10 percre told vissza a sütőbe, vagy addig, amíg a rizs magába nem szívja a folyadékot. Végül keverd bele a reszelt parmezánt, és ízlés szerint sózd meg. Friss zöldsalátát ajánlunk hozzá.

Sonkás-zöldséges rizs

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs
  • 20 dkg főtt sonka
  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 3 paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • néhány szál sáfrány
  • 5 dl zöldségleves − készítheted leveskockából
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors

Vágd apróra a hagymákat, a gombát és a sárgarépát szeleteld fel. A sonkát vágd kockákra, a sajtot reszeld le, a petrezselymet aprítsd fel. A paradicsomot vágdosd be, forrázd le, majd hámozd meg, és vágd apróra. A hagymákat párold üvegesre a forró olajban, majd add hozzá a rizst és a sonkát, és együtt pirítsd. A sárgarépát, a gombát, a paradicsomot és a zöldborsót is tedd hozzá, majd öntsd fel a levessel. Sáfránnyal és sóval ízesítsd. A zöldséges rizst lefedve, alacsony hőfokon főzd körülbelül 20 percig. Ezután keverd hozzá a reszelt sajtot és főzd még 5 percig. Tálalás előtt szórd meg petrezselyemmel.

Még nincs hozzászólás

Cukkinis fasírt

Ez a fasírt a hagyományosnál egészségesebb, az íze viszont legalább olyan jó. Próbáld ki cukkinivel, nem fogsz csalódni.
Recept

Gombapörkölt recept

Gombaszezonban gombát kell enni, vagy legalábbis érdemes kipróbálni minél többfélét.
Recept
Főzőiskola
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.