kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A legfinomabb rizses ételek

A legfinomabb rizses ételek
Szerintünk

Ha eleged lett a nagy kajálásokból, a nehéz ételekből, vagy éppen ráuntál az egyhangú diétára, változtass! Próbáld ki rizses finomságainkat!

Szerző: Jech Enikő
Forrás: Femina.hu
2008.01.27.

Rizsgolyócskák

Hozzávalók:

  • 10 dkg hosszú szemű rizs
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 hámozott mogyoró
  • 2 evőkanál apróra vágott zöldfűszer − bazsalikom, metélőhagyma, petrezselyem

Főzd meg a rizst, és keverd össze a mascarponéval, a tejszínnel és a vegyes zöldfűszerrel. A metélőhagymát és a petrezselymet aprítsd fel, a mogyorót forró vajon enyhén pirítsd meg, majd aprítsd fel. Vizezd be a kezed, és formálj golyókat a rizses masszából. Ebből a mennyiségből körülbelül 12-15 golyót készíthetsz. Forgasd meg a golyókat a metélőhagymában, a petrezselyemben és a mogyoróban, majd legalább két órára tedd a hűtőbe.

Sáfrányos rizspuding

Hozzávalók:

  • 18 dkg kerek szemű rizs
  • 6 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 13 dkg kristálycukor
  • sáfrány
  • 2 citrom reszelt héja és leve

Szórj egy csipetnyi sáfrányt két evőkanálnyi forró vízbe, és hagyd állni öt percig. Tedd a rizst, a tejet, a tejszínt, a cukrot és a citromhéj felét egy nagyobb lábasba, és forrald fel. Majd lassú tűzön főzd 20-25 percig. Ha a rizs megpuhult, és a folyadékot magába szívta, keverd hozzá a sáfrányos vizet és a citrom levét. Porciózd kis tálkákba, és szórd meg a maradék citromhéjjal.

Spenótos rizottó

Hozzávalók:

  • 10 dkg rizs
  • 3 dkg vaj
  • 2,5 dl fehérbor
  • 3 dl zöldségleves kockából
  • 29 dkg vegyes paprika paradicsommártásban
  • 5 dkg spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • néhány szál rozmaring
  • 3 dkg parmezán sajt

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ha légkeveréses sütőd van, akkor elegendő 160 fokra. A vajat és az összezúzott fokhagymát tedd egy üvegtálba, és két percre told a sütőbe, amíg a vaj elolvad. Dobd bele a vöröshagymát, és rázogasd meg, hogy a vaj jól befedje, majd told vissza a sütőbe még 3-4 percre, hogy megpuhuljon. Add hozzá a rizst, a rozmaringot, a zöldséglevest és a bort, majd 30 percre tedd vissza a sütőbe, és ez idő alatt néhányszor keverd meg. Keverd hozzá a paradicsomos paprikát és a spenótot, és újabb 10 percre told vissza a sütőbe, vagy addig, amíg a rizs magába nem szívja a folyadékot. Végül keverd bele a reszelt parmezánt, és ízlés szerint sózd meg. Friss zöldsalátát ajánlunk hozzá.

Sonkás-zöldséges rizs

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs
  • 20 dkg főtt sonka
  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 3 paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • néhány szál sáfrány
  • 5 dl zöldségleves − készítheted leveskockából
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors

Vágd apróra a hagymákat, a gombát és a sárgarépát szeleteld fel. A sonkát vágd kockákra, a sajtot reszeld le, a petrezselymet aprítsd fel. A paradicsomot vágdosd be, forrázd le, majd hámozd meg, és vágd apróra. A hagymákat párold üvegesre a forró olajban, majd add hozzá a rizst és a sonkát, és együtt pirítsd. A sárgarépát, a gombát, a paradicsomot és a zöldborsót is tedd hozzá, majd öntsd fel a levessel. Sáfránnyal és sóval ízesítsd. A zöldséges rizst lefedve, alacsony hőfokon főzd körülbelül 20 percig. Ezután keverd hozzá a reszelt sajtot és főzd még 5 percig. Tálalás előtt szórd meg petrezselyemmel.

Még nincs hozzászólás

Magyaros receptek képpel

7 különböző tájegység jellegzetes, országszerte ismert fogásait mutatjuk be.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.