kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Így készítsd el a tökéletes rétest!

Így készítsd el a tökéletes rétest!
Réteslap + 3 töltelék

Akár te is elkészítheted a rétes tésztáját, ha viszont ehhez nincs kedved, töltelékekkel is szolgálhatunk.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2009.09.18.

A rétes olyan ételnek tűnik, amit csak a nagyi tud elkészíteni. Bár valószínűleg kevesen állnak neki meggyúrni a tésztát, a mélyhűtött réteslapok segítségével te is megsütheted a régi idő kedvencét.

Csodás, ízletes gyümölcsök leveshez és sütihez
Csodás, ízletes gyümölcsök leveshez és sütihez
A legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpel17 csodás desszertA 7 legjobb édesség, ami alig hizlalA tökéletes piskóta titka17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!A legfinomabb muffinokCsodás koktélokÍgy készül a tökéletes linzertésztaFinomságok a hidegbenIsteni nyári receptek

Ha azonban belevetnéd magad a rétes rejtelmeibe, szolgálunk egy tésztarecepttel is. Vedd azonban figyelembe, hogy ehhez nagy nyújtófelület szükségeltetik.

Réteslapok házilag

Hozzávalók:

  • 30 + 10 dkg rétesliszt
  • 1 egész tojás
  • 2 tejföl
  • csipet só
  • 1 teáskanál citromlé
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dkg cukor
  • 10 dkg zsír

A zsír és 10 dkg liszt kivételével gyúrd össze a hozzávalókat jó alaposan, amíg hólyagosodni nem kezd a tészta. Nyújtsd ki vékonyra a tésztát. Olvaszd fel a zsírt, keverd el 10 dkg liszttel, és ezt a masszát kend a  tésztára. Szorosan csavard fel, és pihentesd legalább egy órát. Ezután oszd hat részre, majd nyújtsd ki nagyon vékonyra. Ezután kend meg olajjal, és jöhet a töltelék.

A rétestésztát kézzel lehet nyújtani. Mindig olajozd be, különben a tészta elszakad. A tésztát egy nagyobb asztalon, lepedőn kezdd el nyújtani, így könnyen össze tudod majd tekerni a töltelékkel együtt.

Almás rétes

Hozzávalók:

  • 2 csomag réteslap
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 6 dkg vaj
  • 1 kg savanykás alma
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • porcukor
  • kevés olaj

Pucold meg és reszeld le az almát. Hintsd meg kevés cukorral, majd rövid állás után nyomkodd ki a levét. Keverd hozzá a maradék cukrot, és ízesítsd fahéjjal. A kiteregetett réteslapot olajozd meg, majd szórd meg zsemlemorzsával. Tedd a reszelt almát a tésztára, olvasztott vajjal locsold meg, majd tekerd fel. A tetejét kend meg olajjal, és előmelegített, 180°C-os sütőben süsd szép pirosra. Sütés után öt percig pihentesd a tésztát, majd rézsútosan vágd fel. Porcukorral meghintve tálald.
 

Túrós-meggyes rétes

Hozzávalók:

  • 45 dkg kimagozott meggy - lehet befőtt is
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 6 evőkanál cukor
  • kevés őrölt szerecsendió
  • 8 nagy réteslap
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

Melegítsd elő a sütőt. Egy evőkanál puha vajat keverj el a cukorral és a tojássárgájával, amíg habos nem lesz. Keverd bele a citromhéjat, a szerecsendiót és a túrót, majd tedd félre.
A maradék vajat olvaszd fel. Az egyik réteslapot helyezd egy konyharuhára, és bőségesen ecseteld be az olvasztott vajjal. Tedd rá a második lapot, és ezt is vajazd be. Addig folytasd, amíg minden réteslapot rárétegeztél és megvajaztál, meghagyva egy kevés olvasztott vajat. A tetejét szórd meg zsemlemorzsával, egy öt centis csíkot hagyva körben a széleken. A túrós keveréket terítsd a tésztára, majd szórd rá a meggyet.
Hajtogasd fel a réteslapok peremét, majd a konyharuha segítségével óvatosan tekerd fel. A rétest helyezd kivajazott tepsire, kend meg a maradék vajjal, és süsd 35-40 percig, amíg a rétes ropogósra nem pirul.

Betöltés...

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók:

  • 4 réteslap
  • 10 dkg darált mák
  • fél kg sütőtök
  • 200 g porcukor
  • fél citrom
  • 5 dkg vaj
  • zsemlemorzsa

A tököt süsd meg, majd villával törd össze. A darált mákot keverd össze a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és tökkel. A réteslapokat terítsd ki, kend meg kevés olvasztott vajjal, szórd meg zsemlemorzsával, majd kend rá a mákos keveréket. Tekerd fel konyharuha vagy az olajos kezed segítségével, majd előmelegített sütőben süsd meg.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.