kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A 4 legfinomabb rakott étel

A 4 legfinomabb rakott étel

A rakott ételeket könnyen elkészítheted, és mégis igazi ízorgiát varázsolhatsz az asztalodra! Dobj össze egy isteni vacsit!

Szerző: Jech Enikő
Forrás: Femina.hu
2007.12.05.
Lakás
Leginkább mi zavar?

Rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 5 dl paradicsomlé
  • 1 dl olaj
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • só, bors, cukor

Vágd ujjnyi vastag karikákra a meghámozott padlizsánokat, a szeleteket sózd meg, forgasd meg lisztben, süsd ki forró olajban, és tedd félre. Vajazz ki egy tűzálló edényt, és rétegesen tedd bele a padlizsánszeleteket. Rétegenként szórd meg reszelt sajttal, és locsold ízlés szerint cukrozott, sózott paradicsomlével. A tetejére tegyél vajjal összedolgozott zsemlemorzsát. 150-200 fokon süsd meg és forrón tálald.

Sajtos rakott cukkini

Hozzávalók:

  • 4 kisebb cukkini
  • 4 paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg sajt
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • őrölt bors, só

A végein bemetszett paradicsomokat mártsd egy pillanatra a forrásban lévő vízbe, és húzd le a héját. Hűtsd ki, és vágd karikákra. Vágd le a cukkini végeit, majd szeleteld őket ujjnyi vastagságú karikákra. Karikázd fel a megtisztított vöröshagymát. A sajtot reszeld le. A megtisztított fokhagymát tedd forró olajba, és emeld ki, mielőtt megpuhulnának. A cukkiniszeleteket süsd ki ebben a fokhagymás olajban, majd tedd félre. A karikákra vágott vöröshagymát is dobd egy pillanatra az olajba, de ne hagyd megpirulni. A paradicsomot, a cukkinit és a hagymát rétegezd egy lapos, tűzálló tálba úgy, hogy kicsit ferdén egymásra legyenek csúsztatva . Sózd, borsozd, és szórd meg oregánóval. A tojásokat keverd össze a tejföllel, szórd bele a reszelt sajtot, és borítsd a zöldségek tetejére. Forró sütőben, körülbelül 200 fokon süsd 20-25 percig. Ha a teteje aranysárgára pirult, kiveheted.

Téli rakott zöldség

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 50 dkg kelbimbó
  • 1 húsleveskocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • reszelt szerecsendió
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • só, bors

Szedd rózsáira a megtisztított karfiolt, a kelbimbókat pedig vágd félbe, a hagymákat apróra. Forralj fel egy fazékban vizet, dobd bele a húsleveskockát, add hozzá a karfiolt és a kelbimbót, majd forrald fel újra, és innentől számítva még 5 percig főzd. Szűrd és csepegtesd le. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vajazz ki egy tepsit, vagy egy magas falú tálat, és tedd bele a zöldségeket. Forró olajon pirítsd meg a hagymákat. Hintsd meg liszttel, fűszerpaprikával, és önts hozzá annyi forró tejet, hogy felforralva sűrű mártást kapj. Forrald jól ki, sózd, borsozd, és ízesítsd egy kevés szerecsendióval. Öntsd a mártást a zöldségekre, majd hintsd meg a tetejét zsemlemorzsával és tedd a sütőbe. 25-30 perc alatt elkészül.

Tojással rakott zöldbab

Hozzávalók:

  • 80 dkg zöldbab
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • 4 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj

A megtisztított zöldbabot vágd 2-3 centiméteres darabokra. Sós vízben főzd puhára, majd szűrd le. Főzd keményre a tojásokat; a vöröshagymát, a paradicsomot és a paprikát karikázd fel. Rakd a zöldbab felét olajjal kikent üvegtálba, tedd rá a hagyma- és tojáskarikákat. Sózd meg, és tedd rá a maradék zöldbabot. Tedd a tetejére a paprika- és paradicsomkarikákat, és öntsd le tejföllel. 200 fokos sütőben süsd 50-60 percig.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.