Így készítsd el a tökéletes rakott krumplit: a klasszikus recept plusz 3 szuper variáció

Egyszerű, ízletes és nem drága.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rakott krumpli egyszerűen elkészíthető, laktató, nem tartozik a drága ételek közé, és a legtöbben nagyon szeretik.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mégis akad egy-két fortély, amit nem árt, ha bevetsz az elkészítésekor. Ha pedig már unod az egyszerű variációt, akkor készíts másfélét.

A tökéletes rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1,5 kg krumpli
  • 5 főtt tojás
  • 10 dkg szeletelt kolbász
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • olaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

A krumplit főzd meg héjában, majd karikázd fel. A hagymát vágd apróra, majd pirítsd üvegesre némi olajon, add hozzá a kolbászokat, és kicsit főzd össze. Vedd le a tűzről, és hintsd meg a fűszerpaprikával, majd keverd össze.

Vajazz ki egy jénai tálat, és rakd bele a krumplikarikákat egy rétegben. Sózd meg, rakj rá tojáskarikákat, és oszlasd el rajta a hagymás-kolbászos szaftot. Addig rétegezd a maradék krumpli- és tojáskarikákat, amíg el nem fogynak. A tejfölbe keverd bele a tejet, 2 csipet sót, és öntsd a tetejére. Előmelegített sütőben kis lángon süsd aranybarnára 30 perc alatt.

Burgonyás mousaka - a görög rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 fej szeletelt hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 babérlevél
  • fél kg darált hús
  • fél kg konzervparadicsom
  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg reszelt sajt
  • bors

Vajon párold meg a hagymát és a fokhagymát, keverd hozzá a darált húst, és pirítsd fehéredésig. Add hozzá a paradicsomot, a babért, a sót, a borsot. Főzd további 10 percig. A héjában főtt krumplit hámozd meg, karikázd fel, majd pirítsd meg egy kis vajon. Ha nincs időd, ezt a műveletet el is hagyhatod. Rétegezd a burgonyát és a húst egy tűzálló tálba úgy, hogy a tetejére burgonyaréteg kerüljön. Önts rá 2 dl forró vizet, és fedő alatt, közepesen meleg sütőben süsd 20-25 percet. Az utolsó tíz percben húzd ki, majd szórd meg sajttal, és pirítsd rá.

Rakott krumpli kicsit másként

Hozzávalók:

  • 1,5 kg héjában főtt krumpli
  • 4 főtt tojás
  • 2 doboz tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • fűszerpaprika
  • 10-15 dkg vékonyra szeletelt kolbász
  • olaj

Főzd meg héjában a krumplit és a tojásokat, majd pucold meg mindkettőt. Vágd a hagymát apróra, és az olajon pirítsd üvegesre. Adj hozzá ízlés szerint kevés sót, fűszerpaprikát, majd a kolbászt is, és pirítsd össze. Kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe karikázz egy sor burgonyát, majd öntsd rá a kolbászos-hagymás masszát, és karikázd rá a tojásokat. Addig folytasd a krumpli- és tojássorok rétegezését, amíg el nem fogynak. Keverd el a tejfölt kis sóval, fűszerpaprikával, majd egyenletesen oszlasd el az utolsó krumplisoron. A tetejét szórd meg sajttal, és addig süsd, amíg rá nem pirul. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt elkészül.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Déli rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 4 paradicsom
  • 5 dkg vaj
  • 1 kg krumpli
  • szerecsendió
  • babérlevélpor
  • feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj

Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, és add hozzá a tört fokhagymát, majd egy-két percig süsd együtt. Tedd bele a sertéshúst, és a doboznyi paradicsompürével, a késhegynyi babérlevélporral, a kevés sóval, a borssal ízesítsd. Először saját levében, majd nagyon kevés vizet aláöntve párold jó puhára. Időnként villával keverd meg, nehogy összeragadjon a darált hús.

Közben egy másik edényben 5 dkg vajon kevés vízzel párold nem túl puhára a meghámozott, karikákra vágott burgonyát, és ezt sóval, csipetnyi szerecsendióval fűszerezd. A felét terítsd egy mély, tűzálló tálba, és erre tegyél egy sor paradicsomkarikát. Simítsd a párolt húst, tegyél rá megint egy sor paradicsomot, és fedd be burgonyával. Öntsd le 1,5 dl vízzel, a tálat fedd be. Forró sütőben süsd fél óráig, majd vedd le a fedőt, és pirítsd meg a tetejét.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük