kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

5 isteni rakott krumpli recept

5 isteni rakott krumpli recept

Gondoltad volna, hogy a rakott krumplit számtalan variációban elkészítheted? Belga módon, parasztosan, tejszínnel... És még van pár recept a tarsolyunkban! Izzíthatod a sütőt!

Szerző: Borókai Fruzsina
Forrás: Femina.hu
2008.01.31.

Rakott krumpli vega módra

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • rengeteg fokhagyma
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg szárított paradicsom
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 db tojás
  • olívaolaj
  • kevés só, bors, vegeta

Vágd a krumplit karikákra, és sós vízben félig főzd meg, majd rakd egy tepsibe. Közben darabold fel a hagymát és fokhagymát, ezután ezeket a füstölt sajttal, szárított paradicsommal, olajjal és a fűszerekkel együtt tedd hozzá, és keverd el. A tetejét öntsd le a tejföl, tojás, fokhagyma és vegeta keverékével. Végül reszelj rá trappistát, és tedd be a sütőbe, addig amíg megpirul.

Túrós rakott burgonya

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 dl tejföl
  • diónyi vaj
  • kevés só, őrölt bors
  • tepsi kikenéséhez: vaj

Hámozd meg a héjában megfőtt krumplit és vágd vékony karikákra. A túrót másfél deci tejföllel, öt deka reszelt füstölt sajttal keverd össze, sózd meg, majd borsozd meg. Vajazz ki egy mély tűzálló tálat, teríts az aljára egy sor krumplit, és sózd meg, majd a túrós keverék egy részével fedd be. Erre ismét fektess burgonyát, ezt addig folytasd, amíg el nem fogynak a hozzávalók, de végül a tetejére krumpli kerüljön. Öntözd meg a maradék tejföllel, szórd rá a megmaradt reszelt sajtot, morzsold rá a vajat, ezután tedd előmelegített sütőbe és pirítsd meg.

Belga rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg sajt
  • 10 dkg vaj

Vágd a nyers, meghámozott krumplit nagyon vékony karikára, és fektess le egy réteg krumpli karikát egy kivajazott tűzálló tál aljára. Sózd meg a krumpli réteget, szórd meg apró vajdarabkákkal, majd nagyon vékonyra vágott sajtszeletekkel borítsd be. A sajtra megint rakj krumplit, hintsd meg pici sóval, vajdarabkákkal, ezután újra a sajt következik. Folytasd addig a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mindenképpen sajt, a sajtra pedig vajdarabkák kerüljenek. A tálat szorosan fedd be alufóliával, és forró sütőben körübelül 50 percig süsd. Végül pedig az alufóliát levéve 10 percig pirítsd a sütőben. Tálald
valamilyen savanyúsággal.

Ínyec rakott burgonya

Hozzávalók:

  • 1kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 db paradicsom
  • 6 db főtt tojás
  • 2 pár virsli
  • 1/2 szál házi parasztkolbász
  • 1 evőkanál olaj
  • oregano,curry,vegeta
  • 1liter tejföl

Hámozd meg és vágd karikára a krumplikat. Locsold az edény aljára az olajat, és szépen rakd körbe a nyers krumplival. Utána jöhet a karikázott virsli, majd a szeletelt hagyma, paradicsom, parasztkolbász erre szórd rá az oregánot, majd a szeletelt főtt tojást és erre egy pici curryt. Végül fedd be ismét nyers krumplival az egészet, és jól locsold meg vegetás tejföllel. Süsd körübelül 1/2 1 órát a sütőben.

Rakott krumpli tejszínnel

Hozzávalók:

  • 70 dkg burgonya
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál ételízesítő por
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg vaj (vagy margarin)
  • a tepsi kikenéséhez: olaj, zsemlemorzsa

Mosd meg alaposan a burgonyát, és héjában főzd meg. Hámozd meg, majd vékonyra karikázd fel. Tisztísd meg a fokhagymagerezdeket, és vágd fel apróra. Kenj ki egy tepsit olajjal, és hintsd be morzsával. A tepsi aljára egyenletesen terítsd ki a burgonyakarikákat, szórd meg fokhagymadarabkákkal, ételízesítő porral, szerecsendióval és borssal. Ezután egy újabb burgonyasor következzen, és azután ismét az előbbi fűszerezés. Locsold a tejszínt a tetejére, közben a sütőt melegítsd elő. Végül a tepsit told a forró sütőbe, és 25 percig fedetlenül hagyd pirulni. Ha már majdnem kész, a tetejére morzsolj vajat, és már csak addig told vissza a sütőbe, amíg a vaj elolvad rajta. Tálaláskor vágd fel kockákra.

Még nincs hozzászólás

Egytálétel receptek

Az egytálételek óriási előnye, hogy nem kell melléjük köret, önmagukban laktató fogások.
Recept

Rácponty recept

A rácponty jellegzetes hazai fogás, minden magyar, ami benne van, készítsd el te is!
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.