kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Pozsonyi kifli

Illatos pozsonyi kifli
Így nem folyik ki a töltelék

A fényes, márványos felületű, omlós pozsonyi kifli évszázadok óta hódít. Fantasztikus diós töltelékkel igazi ünnepi süteménynek számít.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

A pozsonyi kifli nagy klasszikus, már nagyanyáink is rajongói voltak. Ha szívesen veszed a pékségben, fogj hozzá az elkészítéséhez otthon is. Igaz, rá kell szánni egy délelőttöt, de megéri. Mákkal ugyancsak nagyon finom. A tölteléket akár egy nappal sütés előtt is elkészítheted.

Pozsonyi kifli

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg zsír
  • 2 tojássárga
  • 2 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
Diós töltelék
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 dkg mazsola
  • 2 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 1 citrom
Tetejére
  • 2 tojás

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 40 perc, pihentetés: 2 óra, sütés: 20 perc

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szitáld át, keverd hozzá a sót, majd morzsold össze a puha vajjal, a zsírral, a cukorral, a vaníliás cukorral. A hideg tejben keverd el az élesztőt, a tojássárgát, és öntsd a masszához. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, sima, rugalmas, kemény tésztát kell kapni. Fóliázd le, tedd hűvös helyre, és pihentesd fél óráig.

Közben készítsd el a tölteléket. Öntsd a tejet egy lábosba, forrald össze a cukorral és a mézzel. Keverd hozzá a diót, a mazsolát, reszeld bele a citromot. Vigyázz, ha túl száraz a töltelék, akkor könnyebben megrepedhet a tészta, és kifolyhat belőle a massza. Hűtsd ki a diós tölteléket.

Pihentetést követően a tésztát oszd 24 részre, formázz kis golyókat, lapítsd el őket, és egyenként nyújtsd ovális alakúra. Töltsd meg a diós masszával, és a szélesebb végénél kezdve szorosan csavard fel úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra, majd formázz kiflit. A végeket lapítsd össze egy kicsit, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék. A tészta tetejét szurkáld meg villával.

Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, rakosgasd rá a kifliket, majd kend le a tojássárgával. Várd meg, amíg rászárad. Utána kend át mindegyiket a fehérjével is. Pihentesd még 20 percig, csak utána tedd az előmelegített sütőbe. Így lesz a kiflik teteje szép márványos. Süsd 190 fokon aranybarnára körülbelül 20 perc alatt.

Könnyű, gyors sütik

Ha legközelebb nem lesz olyan sok időd, hogy pozsonyi kiflit készíts, de különösen finom édességeket szeretnél kipróbálni, válogass ebből a galériából!

Még nincs hozzászólás

Lekváros, diós linzerkarika

Nincs év végi készülődés lekváros linzerkarika nélkül. Keverj a tésztába diót is, úgy még finomabb.
Recept

Diós kevert süti

Itt a diós sütik szezonja! Ez a pihe-puha, csokival bolondított édesség mindenki ízlését kielégíti.
Recept
Főzőiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.