kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Pogácsák, sós stanglik nagyi módra

Pogácsák, sós stanglik nagyi módra
Kipróbált receptek

Tárazz be jó néhány receptet, mert a karácsonyi vendégeskedésben jól jöhet egy-két finom falat!

Szerző: Borókai Fruzsina
Forrás: Femina.hu
2007.11.30.

Sós rudacskák

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 16 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • kevés tej vagy tejszín
  • kevéske só

A hozzávalókat rétes keménységűre gyúrd össze. Kissé pihentesd, ezután formálj belőle ceruza vastagságú rudakat, tedd tepsibe, kend meg a tojással, majd szórd meg sóval, és ha találsz otthon, egy kis köménymaggal. Ha ezzel megvagy, süsd pirosra a sütőben. Végül - még melegen - vágd 10 cm-es darabokra, és már tálalhatod is.

Sonkás kifli

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • kevés tej és só

Töltelékhez:

  • sonka
  • kevés vaj
  • pirospaprika a színesítéshez

Készítsd el a tölteléket. Dolgozd össze az apróra vagdalt sonkát kevés vajjal, és színesítsd pirospaprikával. Ezután gyúrd össze a tészta hozzávalóit. Vékonyra nyújtsd ki, majd vágd kicsi, háromszögletes darabokra, ezután töltsd meg a töltelékkel, csavard fel kifli alakúra és tedd tepsire. Kend meg tojással, és süsd forró sütőben pirosra.

Zsíros pogácsa

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • kevés só és tej

Morzsold össze a lisztet a zsírral, add hozzá a tejfölt, 2 tojássárgáját, 2dl langyos tejben csepp cukorral feloldott élesztőt és a sót. Jól gyúrd össze és 30 percig pihentesd. Ezután hajtogasd össze néhányszor, majd nyújtsd megfelelő vastagságúra, a tetejét késsel vagdald be és pogácsaszaggatóval szúrd ki. Kend meg tojással és a sütőben süsd pirosra.

Burgonyapogácsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg áttört burgonya
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • kevés só

Dolgozd össze a hozzávalókat, ezután tedd hideg helyre. Pihentetés után hajtogasd össze, majd 2 cm vastagra nyújtsd ki, ha pedig ezzel megvagy, vagdald be késsel, pogácsaszaggatóval szaggass belőle köröket, és kend meg tojással. Süsd forró sütőben szép pirosra.

Még nincs hozzászólás

Így készül a tökéletes piskótatekercs

A piskóta nagy mumus a kezdő cukrászoknak, de a piskótatekercsre ez hatványozottan igaz. Elmondjuk, hogy tekerheted tökéletesre.
Recept

Almás pite receptek - Ellestük a nagyi titkait

Habár a mamád valószínűleg gyakorlott pitesütő, te is bátran próbálkozz meg vele, amihez most a nagyitól lestünk el trükköket.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.