kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

5 omlós pogácsa

5 omlós pogácsa
Egyszerű és finom

Legyen baráti összejövetel vagy családi vendégség, a pogácsa mindig befutó, hiszen mindenki szereti. Egyre kell figyelni, hogy eleget süss belőle!

Szerző: Kovács Tímea
Forrás: Femina.hu
2008.04.16.

Túrópogácsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg zsíros túró
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg keménysajt
  • 2 db tojás
  • tojássárgája
A túrót szitán törd át, tedd gyúródeszkára, add hozzá a lisztet, reszeld rá a vajat. Morzsold össze, keverd bele a tojásokat, sóval ízesítsd, majd gyúrd tésztává. Nyújtsd téglalap alakúra, hajtogasd harmadrészbe. Hűtőszekrényben 15-20 percig pihentesd. Az egész műveletet kétszer ismételd meg. Az így elkészített tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki centi vastagságúra, tojássárgájával kend meg, reszelt sajttal szórd meg. Pogácsaszaggatóval készíts belőle kis köröket. A tepsibe teríts sütőpapírt, és 15-20 perc alatt süsd meg a pogácsákat.

Káposztás pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg fehér káposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • egy kevés tej
  • őrölt bors
  • a tetejére tojás
A káposztát reszeld le, egy kissé sózd meg, fél óráig hagyd állni, majd nyomkodd ki, borsozd meg, és az olajon, a cukorral, kevergetve pirítsd meg. Ha kihűlt, a liszttel, a tejben futtatott élesztővel, a margarinnal, a tojásokkal gyúrd össze, és ha kell, sózz utána. A hűtőszekrényben egy napig pihentesd, közben háromszor nyújtsd ki, hajtogasd. Végül lisztezett deszkán másfél ujjnyi vastagra nyújtsd ki, pogácsaszaggatóval formázd meg, a tetejüket rács alakban vagdosd be, és tojással kend meg. Forró sütőben süsd világosra.

Sonkás pogácsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál fehérbor
  • 30 dkg főtt sonka
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tejföl
  • tojás
Gyúrd össze a lisztet, a tojássárgáját, a tejfölt, a vajat és a fehérbort, sózd meg, és késfok vastagságúra nyújtsd ki. A finomra darált főtt sonkát reszelt sajttal és tejföllel keverd össze. A kinyújtott tésztára rakj halmocskákat, borítsd rá a tészta másik felét, pogácsaszaggatóval szúrd ki, tojással megkenve süsd meg.

Francia pogácsa

Hozzávalók:

  • 10 dkg margarin
  • 16 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
2 dl vízbe keverd bele a margarint 2 csapott kávéskanál sóval. Állandó kevergetés mellett forrald fel, majd lassan szórd bele a lisztet, kicsit kevergesd még, majd húzd le a tűzről, ha kihűlt, keverj hozzá 2 egész tojást, és körülbelül 5 dkg reszelt sajtot. Vizes kézzel formálj gombócokat. A megmaradt tojást kevés vízzel öntsd fel, és keverd habosra, majd mindegyik gombócot forgasd meg a tojásban és a maradék reszelt sajtban. Kivajazott, kilisztezett tepsiben helyezd egymás mellé a gombócokat, és közepes lángon, előmelegített sütőben süsd pirosra.

Mazsolás pogácsa

Hozzávalók:

  • 28 dkg porcukor
  • 4 egész tojás
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg mazsola
A tojásokat keverd ki a cukorral. Szitáld bele a lisztet, és azzal is keverd 20 percig, illetve géppel 2-3 percig. Zsírozott, lisztezett sütőlemezekre rakj kávéskanállal egyforma féldiónyi halmokat, és egy éjszakán át langyos helyen szárítsd. Tegyél egy-egy szem mazsolát a közepére. Hagyd pihenni legalább egy órát. Jól előmelegített sütőben, egyenletes tűznél 8-10 percig süsd.

Még nincs hozzászólás

Rakott túrós tészta

Rakott tésztából készíthetsz sósat és édeset egyaránt, most az utóbbira mutatunk egy változatot.
Recept

Lusta asszony rétese recept

Nemcsak a lusta, hanem a kezdő háziasszony rétese is ez, hiszen elronthatatlan.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.