kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

5 omlós pogácsa

5 omlós pogácsa
Egyszerű és finom

Legyen baráti összejövetel vagy családi vendégség, a pogácsa mindig befutó, hiszen mindenki szereti. Egyre kell figyelni, hogy eleget süss belőle!

Szerző: Kovács Tímea
Forrás: Femina.hu
2008.04.16.

Túrópogácsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg zsíros túró
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg keménysajt
  • 2 db tojás
  • tojássárgája
A túrót szitán törd át, tedd gyúródeszkára, add hozzá a lisztet, reszeld rá a vajat. Morzsold össze, keverd bele a tojásokat, sóval ízesítsd, majd gyúrd tésztává. Nyújtsd téglalap alakúra, hajtogasd harmadrészbe. Hűtőszekrényben 15-20 percig pihentesd. Az egész műveletet kétszer ismételd meg. Az így elkészített tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki centi vastagságúra, tojássárgájával kend meg, reszelt sajttal szórd meg. Pogácsaszaggatóval készíts belőle kis köröket. A tepsibe teríts sütőpapírt, és 15-20 perc alatt süsd meg a pogácsákat.

Káposztás pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg fehér káposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • egy kevés tej
  • őrölt bors
  • a tetejére tojás
A káposztát reszeld le, egy kissé sózd meg, fél óráig hagyd állni, majd nyomkodd ki, borsozd meg, és az olajon, a cukorral, kevergetve pirítsd meg. Ha kihűlt, a liszttel, a tejben futtatott élesztővel, a margarinnal, a tojásokkal gyúrd össze, és ha kell, sózz utána. A hűtőszekrényben egy napig pihentesd, közben háromszor nyújtsd ki, hajtogasd. Végül lisztezett deszkán másfél ujjnyi vastagra nyújtsd ki, pogácsaszaggatóval formázd meg, a tetejüket rács alakban vagdosd be, és tojással kend meg. Forró sütőben süsd világosra.

Sonkás pogácsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál fehérbor
  • 30 dkg főtt sonka
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tejföl
  • tojás
Gyúrd össze a lisztet, a tojássárgáját, a tejfölt, a vajat és a fehérbort, sózd meg, és késfok vastagságúra nyújtsd ki. A finomra darált főtt sonkát reszelt sajttal és tejföllel keverd össze. A kinyújtott tésztára rakj halmocskákat, borítsd rá a tészta másik felét, pogácsaszaggatóval szúrd ki, tojással megkenve süsd meg.

Francia pogácsa

Hozzávalók:

  • 10 dkg margarin
  • 16 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
2 dl vízbe keverd bele a margarint 2 csapott kávéskanál sóval. Állandó kevergetés mellett forrald fel, majd lassan szórd bele a lisztet, kicsit kevergesd még, majd húzd le a tűzről, ha kihűlt, keverj hozzá 2 egész tojást, és körülbelül 5 dkg reszelt sajtot. Vizes kézzel formálj gombócokat. A megmaradt tojást kevés vízzel öntsd fel, és keverd habosra, majd mindegyik gombócot forgasd meg a tojásban és a maradék reszelt sajtban. Kivajazott, kilisztezett tepsiben helyezd egymás mellé a gombócokat, és közepes lángon, előmelegített sütőben süsd pirosra.

Mazsolás pogácsa

Hozzávalók:

  • 28 dkg porcukor
  • 4 egész tojás
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg mazsola
A tojásokat keverd ki a cukorral. Szitáld bele a lisztet, és azzal is keverd 20 percig, illetve géppel 2-3 percig. Zsírozott, lisztezett sütőlemezekre rakj kávéskanállal egyforma féldiónyi halmokat, és egy éjszakán át langyos helyen szárítsd. Tegyél egy-egy szem mazsolát a közepére. Hagyd pihenni legalább egy órát. Jól előmelegített sütőben, egyenletes tűznél 8-10 percig süsd.

Még nincs hozzászólás

Lusta asszony rétese recept

Nemcsak a lusta, hanem a kezdő háziasszony rétese is ez, hiszen elronthatatlan.
Recept

Málnás túrótorta recept

Mennyei desszert friss gyümölcsből? Ráadásul sütni sem kell? Próbáld ki azonnal!
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.