kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Egyszerű, de különleges sütemények

Egyszerű, de különleges sütemények

Egy rendkívül egyszerű, ugyanakkor látványos díszítési módnak köszönhetően nemcsak finom, de gyönyörű süteményeket süthetsz.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2008.01.04.

A pavlova olyan sütemény, aminek a tetején sült tojáshab van. Kívül ropogós, belül viszont krémes és édes. A sütemény Anna Pavlováról, egy világhíres balerináról kapta a nevét.

Sárgabarackos-pisztáciás pavlova

Hozzávalók:

  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál fehérbor- vagy almaecet
  • 5 nagy tojás fehérje, kemény habbá verve
  • 300 finomított kristálycukor
  • 50 g pisztácia, durvára vágva
  • 650 g érett, friss sárgabarack
  • 3 teáskanál cointreau vagy más narancsízű likőr
  • 4 evőkanál porcukor
  • 6 dl zsíros tejszín, kissé felverve

Keverd össze a kukoricakeményítőt, a vaníliakivonatot, az ecetet, majd forgasd bele a cukorral együtt felvert tojásfehérje habba. Kanalazd a keveréket egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, és kend szét 23 cm átmérőjű körlappá. A széle legyen magasabb. Szórd rá a pisztácia felét, és egy óra alatt, 140 fokon süsd ropogósra. Kapcsold le a sütőt, és nyitott ajtó mellett hagyd kihűlni benne.
200 g barackot vágj össze, pürésítsd, majd törd át egy szitán. Keverd hozzá a likőrt, és ízlés szerint tegyél bele porcukrot.
A tejszínhabot kanalazd a kihűlt pavlovára, és szórd meg a felszeletelt barackkal és a maradék pisztáciával. Hintsd meg porcukorral, és a likőrös sárgabarackpürével tálald.

Rebarbarás-gyömbéres pavlova

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál fehér ecet
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 5 tojásfehérje
  • 400 g finomított kristálycukor
  • 450 g tisztított rebarbara, feldarabolva
  • 2 darab szirupban eltett gyömbér, apróra vágva
  • 2 evőkanál a szirupból
  • 1 lime reszelt héja
  • 4,5 dl zsíros tejszín, habbá verve

Keverd össze a kukoricakeményítőt, a vaníliakivonatot, az ecetet és 300 g cukrot. Lassan forgasd bele a felvert tojásfehérje habba, hogy kemény legyen. Kanalazd a keveréket egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, és kend szét 23 cm átmérőjű körlappá. A közepére vájj egy kis mélyedést. 140 fokon süsd egy órán át. Kapcsold le a sütőt, és nyitott ajtó mellett hagyd kihűlni benne. Ha kihűlt, húzd le róla a papírt.
Tedd a rebarbarát, a gyömbérszirupot, 100 g cukrot és két evőkanál vizet tűzálló tálba. Süsd 15 percig 190 fokon, amíg a rebarbara megpuhul, majd hagyd kihűlni. Öntsd a levét egy serpenyőbe, és nagy lángon öt perc alatt forrald sziruppá.
A gyömbért és a citromhéjat óvatosan forgasd a tejszínhabba, halmozd a pavlova tetejére. Rakd rá a rebarbarát, és locsold meg egy kis sziruppal. A maradék szirupot tálald külön.

Málnás-fodros pavlova

Hozzávalók:

  • 250 g málna
  • 50 g porcukor
  • 250 g mascarpone
  • 3 dl zsíros tejszín, felverve
  • 175 g cukor
  • 3 nagy tojásfehérje, habbá verve
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • maréknyi sózatlan, szeletelt pisztácia

Passzírozz át 140 g málnát, add hozzá a porcukor felét, és a mascarponéval főzd sűrű krémmé. Tedd hozzá a maradék porcukrot. Kanállal halmozd bele egy műanyag ételdobozba. Csorgass rájuk egy kevés málnapürét, de ne keverd bele. Tegyél rá még egy réteg krémet, aztán megint málnát. Simítsd el a tetejét, és tedd a fagyasztóba két órára, amíg félig megfagy.
A tojásfehérje habba lassan keverd bele a cukrot és a kukoricakeményítőt. Kanalazd a keveréket egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, kend szét 23 cm átmérőjű körlappá, és szórd meg pisztáciával. Süsd 140 fokon egy óra alatt ropogósra. Hagyd kihűlni, aztán húzd le róla a papírt. A félig fagyott kis halmokat tedd a tetejére, szórd meg a maradék málnával, és azonnal tálald.

Még nincs hozzászólás

Almás pite receptek - Ellestük a nagyi titkait

Habár a mamád valószínűleg gyakorlott pitesütő, te is bátran próbálkozz meg vele, amihez most a nagyitól lestünk el trükköket.
Recept

Így készül a tökéletes piskótatekercs

A piskóta nagy mumus a kezdő cukrászoknak, de a piskótatekercsre ez hatványozottan igaz. Elmondjuk, hogy tekerheted tökéletesre.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.