A mennyei panettone eredeti receptje - Igazi olasz specialitás

A panettone nem más, mint egy kalácshoz, kuglófhoz hasonló, vaníliás, mazsolás kelt tészta.

A mennyei panettone eredeti receptje - Igazi olasz specialitás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ami nálunk a bejgli, az az olaszoknál a panettone. Azaz kötelező eleme a karácsonyi asztalnak. A kicsit időigényes kalács nagyon mutatós, így szépen becsomagolva ajándéknak is kitűnő. Fontos, hogy ne december 24-én állj neki az elkészítésének.

Panettone recept

Hozzávalók 16 szelethez

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mazsola
  • 7 dkg cukrozott citromhéj
  • 7 dkg cukrozott narancshéj
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 3 tojás
  • 2 dl langyos víz
  • 2 evőkanál rum
  • 2 evőkanál meleg víz
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • fél teáskanál só

Tetejére

  • 1 tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

Egy kis tálban keverd össze a mazsolát a rummal és két evőkanál meleg vízzel. Hagyd állni nyolc órán át, hogy szinte teljesen magába szívja a folyadékot.
Másnap dolgozd össze a lisztet, a cukrot, a szárított élesztő, a sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát gépi habverő dagasztókarjával, alacsony fordulatszámon.

Egy másik edényben keverd össze a tojást, a langyos vizet és a mézet, majd fokozatosan forgasd hozzá a lisztes elegyet. Add hozzá az olvasztott vajat, és dagassz sima, rugalmas tésztát. Ha hólyagos, takard le folpack fóliával, és rakd a hideg sütőbe egy éjszakára. Hagyd, hogy a térfogata körülbelül a háromszorosára nőjön.

Ha szépen megkel, tedd lisztezett felületre, gyúrd át, szórd rá a mazsolát, a cukrozott gyümölcsöket, és keleszd még egy órán át. Végül rakd panettone formába vagy egy mélyebb lábosba, kereszt alakban vágd be a tetejét, kend meg egy tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára körülbelül 50 perc alatt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük