kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Vasárnapi menü

Vasárnapi menü
Őszibarackleves, báránysült, narancsos fánk

A hosszú hétvége utolsó napjára kifogytál az ötletekből? Nekünk van pár javaslatunk, aminek mások is örülni fognak.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2007.11.04.

Őszibarackleves

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál kristálycukor
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 kis darab fahéj
  • reszelt citromhéj
  • 0,5 kg őszibarack, konzerv is lehet
  • 2 dl tej
  • csipetnyi só
Forralj össze alaposan 8 dl vizet 3 evőkanál kristálycukorral, egy csipet sóval, néhány szem szegfűszeggel, egy kis darab fahéjjal és egy szeletke citromhéjjal. A fűszereket eltávolítva tegyél bele 50 dkg meghámozott, szeletekre vagy kockára vágott őszibarackot, és néhány percig főzd. Közben egy zacskó vaníliás pudingport keverj el 2 dl tejjel, 10 percig hagyd állni, majd a leveshez öntve sűrítsd be. Szobahőmérsékleten tálald, ízlés szerint citromlével, esetleg 1-2 kávéskanál cukorral utóízesítve. Még finomabb, ha a gyümölcs harmadát a sűrítés előtt áttöröd vagy turmixolod. Elkészítheted tejfölös vagy tejes habarással is, bármilyen gyümölcsből szólóban vagy vegyesen. Különösen étvágykeltő és pikáns a sárgabarack párosítása meggyel. Fél liter vízzel készítve mártásként fogyaszthatod, ami lehűtve uzsonnaétel is lehet.

Pikáns borjúsült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 vékony borjúszelet
  • 8 szelet pármai sonka
  • 16 zsályalevél
  • 20 dkg vaj
  • bors
  • 4 dl száraz fehérbor
A borjúhúst óvatosan veregesd ki mindkét oldalán, fektesd rá a sonkaszeleteket, majd arra a zsályaleveleket. Hajtsd félbe a hússzeleteket, és fogvájóval rögzítsd. A vaj felét hevítsd fel egy serpenyőben, majd erős tűzön süsd át a húsok mindkét oldalát. Sózd meg, enyhén borsozd meg, majd öntsd fel a borral. A lángot vedd kisebbre, add hozzá a maradék vajat a pecsenyeléhez, és még három percig együtt párold. Előmelegített tányérokra szedd, és száraz fehérborral kínáld.

Narancsos fánk

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 2 dl víz
  • fél teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • fél teáskanál reszelt narancshéj
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 30 dkg cukor
  • 4 dl víz
  • fahéj
  • 1 evőkanál citromlé
Tedd a vajat egy serpenyőbe. Keverd el a vízzel, sóval, cukorral és a narancshéjjal, forrald fel. Add hozzá az összes lisztet, és keverd simára. Melegítsd addig állandó keverés mellett, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ekkor vedd le a tűzről, és hűtsd langyosra. Add hozzá a tojásokat, ezután keverd simára. Bő, forró olajban süsd meg a fánkokat, amit előtte szaggass teáskanálnyi darabokra. Gyakran forgasd. Akkor van kész, ha a felülete aranysárga, és az olaj színén lebeg. Ekkor vedd le tűzről, tartsd az olajban 1 másodpercig, majd nedvszívó papíron csepegtesd le. Készítsd el a szirupot: forrald össze a cukrot a vízzel és a citromlével 10 percig. Ekkor az elkészült szirupot öntsd a fánkra, hintsd meg fahéjjal, és melegen tálald.

Még nincs hozzászólás

Tökéletes foszlós húsvéti kalács receptje

Süss otthon kalácsot húsvétra, az illata betölti majd a lakást, és biztos, hogy melegen teheted az asztalra.
Húsvét

Házi gofri recept

Az otthon sült, ropogós gofrival semmilyen bolti, előrecsomagolt megoldás nem versenyezhet.
Recept
Főzőiskola
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.