kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Vasárnapi menü

Vasárnapi menü
Őszibarackleves, báránysült, narancsos fánk

A hosszú hétvége utolsó napjára kifogytál az ötletekből? Nekünk van pár javaslatunk, aminek mások is örülni fognak.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2007.11.04.

Őszibarackleves

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál kristálycukor
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 kis darab fahéj
  • reszelt citromhéj
  • 0,5 kg őszibarack, konzerv is lehet
  • 2 dl tej
  • csipetnyi só
Forralj össze alaposan 8 dl vizet 3 evőkanál kristálycukorral, egy csipet sóval, néhány szem szegfűszeggel, egy kis darab fahéjjal és egy szeletke citromhéjjal. A fűszereket eltávolítva tegyél bele 50 dkg meghámozott, szeletekre vagy kockára vágott őszibarackot, és néhány percig főzd. Közben egy zacskó vaníliás pudingport keverj el 2 dl tejjel, 10 percig hagyd állni, majd a leveshez öntve sűrítsd be. Szobahőmérsékleten tálald, ízlés szerint citromlével, esetleg 1-2 kávéskanál cukorral utóízesítve. Még finomabb, ha a gyümölcs harmadát a sűrítés előtt áttöröd vagy turmixolod. Elkészítheted tejfölös vagy tejes habarással is, bármilyen gyümölcsből szólóban vagy vegyesen. Különösen étvágykeltő és pikáns a sárgabarack párosítása meggyel. Fél liter vízzel készítve mártásként fogyaszthatod, ami lehűtve uzsonnaétel is lehet.

Pikáns borjúsült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 vékony borjúszelet
  • 8 szelet pármai sonka
  • 16 zsályalevél
  • 20 dkg vaj
  • bors
  • 4 dl száraz fehérbor
A borjúhúst óvatosan veregesd ki mindkét oldalán, fektesd rá a sonkaszeleteket, majd arra a zsályaleveleket. Hajtsd félbe a hússzeleteket, és fogvájóval rögzítsd. A vaj felét hevítsd fel egy serpenyőben, majd erős tűzön süsd át a húsok mindkét oldalát. Sózd meg, enyhén borsozd meg, majd öntsd fel a borral. A lángot vedd kisebbre, add hozzá a maradék vajat a pecsenyeléhez, és még három percig együtt párold. Előmelegített tányérokra szedd, és száraz fehérborral kínáld.

Narancsos fánk

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 2 dl víz
  • fél teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • fél teáskanál reszelt narancshéj
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 30 dkg cukor
  • 4 dl víz
  • fahéj
  • 1 evőkanál citromlé
Tedd a vajat egy serpenyőbe. Keverd el a vízzel, sóval, cukorral és a narancshéjjal, forrald fel. Add hozzá az összes lisztet, és keverd simára. Melegítsd addig állandó keverés mellett, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ekkor vedd le a tűzről, és hűtsd langyosra. Add hozzá a tojásokat, ezután keverd simára. Bő, forró olajban süsd meg a fánkokat, amit előtte szaggass teáskanálnyi darabokra. Gyakran forgasd. Akkor van kész, ha a felülete aranysárga, és az olaj színén lebeg. Ekkor vedd le tűzről, tartsd az olajban 1 másodpercig, majd nedvszívó papíron csepegtesd le. Készítsd el a szirupot: forrald össze a cukrot a vízzel és a citromlével 10 percig. Ekkor az elkészült szirupot öntsd a fánkra, hintsd meg fahéjjal, és melegen tálald.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.