Pillekönnyű málnás-tejfölhabos torta - Így süss hozzá tökéletes vajas piskótaalapot
A málnás-tejfölhabos torta mennyei desszert a hétvégi ebéd után.
Az édes és a savanykás ízek tökéletesen harmonizálnak ebben a málnás-tejfölhabos tortában. Bár ez a desszert mascarponéval is remek, tejföllel viszont jóval olcsóbb, és legalább olyan finom. Nincs vele sok munka, inkább a várakozási idő a hosszú. Kard Éva tortája ezúttal is mesés.
Málnás-tejfölhabos torta
Hozzávalók 12 személyre
Tésztához
- 6 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 3 tojás
- 3 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
Málnazseléhez
- 50 dkg málna
- fél dl édes fehérbor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 dkg porzselatin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- fél citrom
Tejfölös hab hozzávalói
- 30 dkg tejföl
- 15 dkg porcukor
- 2 dl habtejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom
- habfixáló
Elkészítés:
A cukrot tedd egy keverőtálba, add hozzá a tojásokat, és dolgozd jó habosra. A vajat olvaszd fel, hűtsd vissza, és állandóan kevergetve csorgasd a cukros habhoz. Szitáld hozzá a lisztet, és keverd alaposan össze. Egy 26 centis tortaformát zsírozz és lisztezz ki, majd öntsd bele a masszát. Helyezd előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 15-20 percig. A sütőből kivéve hagyd kicsit a formában, majd rakd rácsra, és hűtsd ki.
A málnát a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a borral, ízlés szerinti fahéjjal, és a citromhéjjal főzd körülbelül tíz percig, utána passzírozd át, hogy magok ne kerüljenek a zselébe. Melegítsd forráspontig, majd vedd le a tűzről, és szép lassan szórd bele a zselatint. Addig keverd, amíg a zselatin teljesen feloldódik, utána hűtsd langyosra.
A teljesen kihűlt tésztát tedd egy sütőpapírral bélelt 26 centis tortaformába, majd öntsd rá az éppen csak langyos málnát. Rakd a hűtőbe egy-két órára, hogy a málnazselé teljesen megdermedjen. A tejfölt öntsd egy szűrőbe, és hagyd ott egy-két órán át, hogy a felesleges savó kicsepegjen. Ezután add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd kanállal keverd össze. Óvatosan forgasd hozzá a fixálóval kemény habbá vert tejszínt. Kanalazd a tortára a tejfölös habot, majd tedd vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept