A klasszikus mákos guba receptje

Plusz 4 variáció

A mákos guba nagyon egyszerű és nagyon finom édesség, ráadásul olcsó. Ha nagy vendégséget tervezel, akkor ideális desszert.

nagykep?cikkid=59080&kep=makos-guba1-lead
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mákos guba eredetileg karácsonyi szerencsehozó édesség volt: úgy tartották, a sok apró mákszem pénzt hoz a házhoz az új évben.

17 csodás desszert

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ma azonban nem kötődik ennyire a decemberi ünnephez, bármikor bátran elkészíthető. Mellette szól, hogy olcsó, és nagyon könnyű összedobni. Szinte elronthatatlan. Sőt, még a gyors verziónál is akad gyorsabb.

A klasszikus mákos guba

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb kifli
  • 1 liter tej
  • vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg darált mák
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor

A kifliket hagyd egy kicsit megszikkadni. A tejet melegítsd fel. A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, és add a tejhez. Ne hagyd felfőni! Keverd bele a vaníliás cukrot is.

A mákot keverd el a porcukorral. Fogj egy jénai tálat, vajazd ki. A kifliket karikázd fel, és rétegezd a tál aljára. Locsold meg a tejes keverékkel, és szórj rá mákot. Folytasd így, amíg el nem fogy. Told előmelegített sütőbe, és közepes lángon süsd 25 percig.

Tojáshabos mákos guba

Készíthetsz kívül ropogós, belül krémes tojáshabot a guba tetejére.
Ehhez három tojásfehérjét verj két evőkanál porcukorral kemény, fényes habbá. Ha a jénaiba rétegezted a kifliket, meglocsoltad a vaníliás tejjel, és megszórtad a mákkal, akkor vond be az egészet a tojáshabbal.
Told forró sütőbe, és addig süsd, amíg a tojáshab nagyon picit barna nem lesz.

Mákos guba vaníliasodóval

Hozzávalók a gubához:

  • 6 nagyobb kifli
  • fél liter tej
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor

A vaníliasodóhoz:

  • 2 tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál finomliszt
  • fél liter tej
  • 1 vaníliás cukor vagy egy rúd vanília

A kiflit vágd fel, áztasd a fele cukorral elkevert tejbe, majd csepegtesd le egy kicsit, és keverd össze a cukros mákkal.
A vaníliasodóhoz keverd ki a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, vagy kapard ki a vanília belsejét. Ha a cukor már elkeveredett, és kicsit habos, akkor adj hozzá kevés lisztet és a tejet, majd gőz fölött sűrítsd be. Először mindig kevés lisztet tegyél bele, hogy ne legyen túl sűrű. Ezzel az öntettel kínáld a gubát.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Mézes-fűszeres guba

Hozzávalók:

  • 8 kifli
  • 6 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg mák
  • 1 citrom héja
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

A kifliket karikázd fel. A tejet kezdd el melegíteni, majd adagold bele a vajat és a vaníliás cukrot. A kiflikarikákat tedd kivajazott jénai tálba, öntsd le a vajas-tejes keverékkel, majd a mézzel. A mákot daráld meg, keverd össze a porcukorral, a szegfűszeggel és a reszelt citromhéjjal. Told forró sütőbe, és süsd 20-25 percig.

Ezt is szeretjük