Falusi mákos-lekváros pite - Keresztanyám praktikái az omlós tésztához

A savanykás lekvártól még finomabb lesz a mákos pite.

Falusi mákos-lekváros pite - Keresztanyám praktikái az omlós tésztához
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha kipróbálod ezt a receptet, gyakran kerül majd nálatok is az asztalra mákos-lekváros pite. A házias édesség az összes boltit felülmúlja. Ne spórolj a lekvárral, mert az még szaftosabbá teszi a mákos tölteléket. Fokozhatod az élvezetet a tészta tetejére kerülő citrommázzal.

Mákos-lekváros pite

Hozzávalók 16 szelethez

Tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • fél dl tej
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

Töltelékhez

  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg mák
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • fél citrom
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2,5 dl baracklekvár

Tetejére

  • 1 tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot és az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld át, add hozzá a csipet sót, a vajat, és morzsold össze. Keverd hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat, végül a megkelt élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha lassabban dolgozol, elolvad a vaj, és nem lesz olyan omlós a kész pite. Vedd ketté a tésztát kétharmad-egyharmad arányban, majd formáld gombóccá. Rakd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.

A cukrot, a puha vajat és a tojást keverd habosra. Add hozzá a fél citrom reszelt héját, a levét, a sót és a vaníliát. Vegyítsd a lisztet és a sütőport. Keverd több részletben a tojásos masszához, majd add hozzá a mákot és a tejet is. Alaposan dolgozd össze a masszát.

Vedd ki az egyik gombócot a hűtőből, nyújtsd ki, és helyezd sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe. Több helyen szurkáld meg egy villával, kend meg lekvárral, majd egyengesd rá a mákos keveréket. A másik tésztát is nyújtsd ki, vágj vagy sodorj belőle rácsokat, és rakd a töltelékre. Kend le tojásfehérjével, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt süsd meg. Amikor a tészta teteje és a széle szép barnás, a lekvár pedig összesül a mákkal, kiveheted a sütőből. A tepsiben hagyd teljesen kihűlni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük