Mákos gőzgombóc eredeti német recept szerint

Az alja ropogós, a teteje puha

A németek kedvencét, a mákos gőzgombócot te is imádni fogod.

Mákos gőzgombóc eredeti német recept szerint
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kelt tésztából készülő puha gőzgombóc savanykás lekvárral vagy gyümölccsel megtöltve, mákkal megszórva mesés desszert. Elég időigényes, de megéri a fáradságot. Vaníliasodóval leöntve még csábítóbb.

Mákos gőzgombóc

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg lekvár
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg mák
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 tojás
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg két deci tejet, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Rakd a lisztet egy nagyobb tálba, tedd hozzá a tojást és az élesztőt, majd gyúrd össze. Kicsit később öntsd hozzá a maradék tejet, így viszonylag lágy tésztát fogsz kapni. Takard le, és keleszd 45-50 perc alatt a duplájára.

Pihentetést követően a tésztát nyújtsd három-négy milliméter vastagra, vágd fel nagyobb négyzetekre, és mindegyikre kanalazz lekvárt. Az ellentétes végeknél fogd össze őket, és formázz belőlük gombócot. A  széleket nyomd össze, így gőzölés közben nem tud majd kijönni a lekvár. Hagyd kelni a tésztát még 30 percig, majd forgasd a gombócokat olvasztott vajba.

Egy nagy edényben forralj kevés vizet, helyezz bele egy szűrőt úgy, hogy az ne érjen a vízbe. Ebbe rakd a gombócokat, és lefedve gőzöld meg 12-15 perc alatt. A gombóc készítéséhez párolót is használhatsz, de az edény fölé rögzített konyharuha, gézlap is alkalmas a műveletre. Locsold meg a kifőtt tésztát a maradék olvasztott vajjal, majd forgasd meg a porcukorral elkevert mákban.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük