Íme, az ország tortájának receptje

Készítsd el otthon!

Mint minden évben, immár hagyományosan idén is elkészült az ország tortája.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Odahaza elkészítve biztosan nem lesz száz százalékig olyan, mint a cukrászdákban, hiszen minden bizonnyal nincsenek olyan eszközeid otthon, de ízre és állagra is nagyban hasonlítani fog.

A nem annyira egyszerű recepttől nem kell megijedned, annyira nem vészes, mint amennyire első ránézésre tűnik!

Az ország tortája 2014 - Somlói revolúció

Hozzávalók:

A grillázstésztához:

  • 145 gramm tojásfehérje
  • 60 gramm sárgája
  • 50 gramm cukor
  • 20 gramm liszt
  • 80 gramm dió grillázs
  • 30 gramm dió

A narancsbetéthez:

  • 135 gramm narancs
  • 70 gramm cukor
  • 5 gramm pektin
  • 4 gramm zselatin
  • 1 fél narancs héja

A fehércsokoládé mousse-hoz:

  • 200 gramm fehér csokoládé - 33,1%-os
  • 90 gramm 33%-os tejszín
  • 55 gramm tojássárgája
  • 5 gramm zselatin
  • 15 gramm víz
  • 1 gramm vanília
  • 320 gramm tejszínhab

Az étcsokoládé mousse-hoz:

  • 70 gramm 33%-os tejszín
  • 75 gramm 54%-os étcsokoládé
  • 50 gramm tojássárgája
  • 50 gramm 40%-os rum
  • 240 gramm tejszínhab

A ganache-hoz:

  • 40 gramm tej
  • 75 gramm 54%-os étcsokoládé
  • 8 gramm glükóz
  • 20 gramm 80%-os vaj

Elkészítés ideje:

150 perc.

Elkészítés menete:

Ha már sikerült mindent beszerezni és kimérni, akkor az már fél siker. Elsőként a grillázstésztát készítsd el. A sárgáját verd habosra a cukorral, majd add hozzá a grillázst és a lisztet is, és keverd ki velük, aztán a habosra vert fehérjét is keverd hozzájuk. Szórd meg a dióval, majd 155 fokra előmelegített sütőben süsd ezt a keveréket 30 percig. Egy edényben tégy be alá a sütőbe vizet, hogy párologjon. Jöhet az étcsokoládés mousse! A sárgáját verd habosra, a tejszínt melegítsd 80 fokosra, majd folyamatosan csorgatva keverd őket össze. Az étcsokit melegítsd 38 fokra, majd keverd a többiekhez. Hűtsd 27 fokra, majd keverd el a rummal és a tejszínhabbal. A narancsbetéthez a cukrot keverd össze a pektinnel és a zselatinnal, majd reszeld le a narancs héját, tedd teatojásba. A narancsléhez add a zselatinos-pektines keveréket, tedd bele a teatojást, és hagyd öt percig duzzadni őket, majd egy percig forrald.

Ezután hűtsd le, majd öntsd a kifagyott étcsokis mousse-ra! Már nincs sok hátra, jöhet a fehércsokoládés mousse. A zselatint áztasd be, a tojássárgáját verd habosra. A tejszínhez ezután add hozzá a feláztatott zselatint, majd melegítsd 80 fokra. Ha ezt elérte, keverd el a sárgájával.

A fehércsokit melegítsd 36 fokosra, majd keverd a tojássárgájás tejszínhez, aztán 27 fokra hűtve add a felvert tejszínhabhoz. A ganache jön, ehhez egyszerűen a tejet a glükózzal és a vajjal melegítsd 80 fokra, aztán keverd bele az étcsokoládét. Ha minden megvan, már csak rétegelni kell: alulra kerül a grillázstészta, rá az étcsokoládé mousse, arra a narancsbetét, rá a fehércsoki mousse, és az egészet a ganache zárja. Ha nem lett tökéletes, ne aggódj, az íze biztos finom!

Francia desszertek a hazai torta mellé

Minden bizonnyal Franciaországban is megválasztják évente a legfinomabb desszertet, de van néhány örökérvényű édességük is

Képeken a 7 legfinomabb francia édesség: madeleine, macaron, tarte tatin

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

OLVASD EL EZT IS!

palacsinta lead
  • palacsinta
  • paleolit táplálkozás

Isteni paleo palacsintarecept

Ezt is szeretjük