4 szerencsét és gazdagságot hozó étel

Régi hagyomány, hogy az új évre különleges ételekkel készülődnek, így hozva szerencsét és gazdagságot a családnak.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az új év kezdetéhez rengeteg babona kapcsolódik. Az egyik legismertebb szerint olyan sok pénzed lesz, amennyi apró szemű ételt, például mákot vagy lencsét eszel. Ha pedig inkább a szerencsédben bízol, készíts malacsültet.

14 tárgy, ami elhozza a boldogságot

Nézegess képeket!

Elolvasom

A malac a földet túrva ugyanis kifordítja a szerencsédet. A csirke és a pulyka viszont kapirgálás közben arrébb rúgja, ezért az év utolsó napján ne készíts belőlük semmit.

Összegyűjtöttük hát a leghatásosabb - nem mellesleg nagyon finom - gazdagságot hozó ételeket, hátha jól jársz az új évben.

Lencseleves

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 2 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél babérlevél
  • 1 doboz tejföl
  • 5 dkg liszt

A lencsét áztasd be előző nap, hogy megpuhuljon. Tedd fel főni másfél liter vízben a babérlevéllel, karikázd hozzá a répákat, és sózd meg.

Ha a lencse megfőtt, az apróra vágott hagymákat kevés olajon pirítsd meg, majd add hozzá a lisztet, és  készíts közepesen barna rántást. Ha kész, keverd hozzá a tejfölt, majd ezzel sűrítsd be a levest. Sózd utána, ha szükséges.

Lencsefőzelék

Hozzávalók:

  • 40 dkg lencse
  • 2 dkg liszt
  • kis fej vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 doboz tejföl
  • kevés só, paprika, ecet
  • csipetnyi cukor

Egy éjszakára áztasd hideg vízbe a lencsét. Ebben a vízben - sóval és a babérlevéllel - tedd fel főni. Ha puhára főtt, készíts hagymás, paprikás rántást - olajon futtasd meg a lisztet -, ezzel sűrítsd be a lencsét, és utána még főzd pár percig. Az ecettel, a cukorral ízesítsd. Tálaláskor adj hozzá tejfölt.

A lencsefőzelék és a lencseleves is akkor a legfinomabb, ha sonkaléből készíted. A sonka amúgy is finom belevaló a lencsés ételekbe. Egyszerűen főzz meg egy kisebb kötözött sonkát, és ennek a levét használd főzővíznek. Ekkor azonban bánj csínján a sóval, mert a lé már magában is nagyon sós lesz.

Malacsült

Hozzávalók:

  • 3 kg malachús
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 dl világos sör
  • majoránna

A malachúsokat többször is mosd meg alaposan, szórd meg majoránnával, és sózd meg. Legalább egy órát hagyd állni, hogy a majoránna aromája a húst jól átjárja. A malac bőrét ne sózd meg, mert akkor nem lesz ropogós, viszont kend meg hideg sertészsírral.
Az így előkészített malacot fektesd tepsire, és told nem túl meleg sütőbe. Sütés közben a kockára bevagdalt és sörbe mártott szalonnával kenegesd. Ha azt tapasztalod, hogy sütés közben a malac bőre egyes helyeken felhólyagzik, akkor a sütővillával szúrd fel a hólyagokat.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Mákos guba

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb kifli
  • 1 liter tej
  • vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor

A kifliket karikázd fel. A tejet melegítsd fel. A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, és add a tejhez, keverd bele a vaníliás cukrot is, de vigyázz, hogy ne forrjon fel, mert akkor szemcséssé válik. A mákot keverd el a porcukorral. Egy jénai tálat vajazz ki, és a kiflikarikákat rétegezd a tál aljára. Locsold meg a tejes keverékkel, és szórj rá mákot. Folytasd így, amíg el nem fogy. Told előmelegített sütőbe, és közepes lángon süsd 20 percig.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük