A legfinomabb lecsóalap tökéletes arányai

Így tedd el télire

Mentsd át a nyár ízeit télre, rakj el most lecsót! A hideg hónapokban örömmel használod majd fel.

A legfinomabb lecsóalap tökéletes arányai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Télen sem lehetetlen zamatos lecsót készíteni. Ehhez azonban szükséges a finom házi alap. Ha leveszed majd a polcról, dúsíthatod virslivel, kolbásszal, tojással, de pörköltekhez is kiváló. A lecsóalapot ne eltevéskor, hanem felhasználáskor fűszerezd. 

Lecsóalap télire

Hozzávalók 60 decihez

  • 5 kg paprika
  • 3 kg paradicsom
  • 2 evőkanál só
  • szalicil
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsd elő a befőttesüvegeket. Forró vízben, mosogatószerrel mosd ki, majd öblítsd le a fedőkkel együtt. Ha biztosra akarsz menni, akkor ki is főzheted. Tehát állítsd az üvegeket egy nagyobb lábosba. Önts rá annyi vizet, amennyi mindet ellepi, és főzd körülbelül tíz percig.

A lecsóalaphoz a zöldségeket alaposan mosd meg. A paradicsomot merítsd pár másodpercre forrásban lévő vízbe. Utána könnyen le tudod húzni a héját, majd vágd nagyobb darabokra. A paprika csumáját és a magokat távolítsd el, és karikázd fel. Ha van sérült rész, akkor azt feltétlenül vágd ki. Tedd egy nagyobb edénybe a paradicsomot, és kezdd főzni. Ha levet enged, hozzáadhatod a paprikát, dobj rá sót, és főzd 15 percig. Utána szedd üvegekbe. Tégy mindegyikre késhegynyi szalicilt, majd celofánt, és csavard rá a tetőt. Fontos, hogy jól záródjon. Rakd száraz dunsztba, tehát alaposan csomagold be pléddel. Várd meg, amíg két-három nap alatt kihűlnek az üvegek, majd mehetnek is a kamrapolcra.

Ezt is szeretjük