kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Ínycsiklandó karácsonyi menü

Ínycsiklandó karácsonyi menü

Legyen ez a karácsony hagyományos, és mégis egy kicsit más. Készítsd el a klasszikus karácsonyi ételeket egy picit megbolondítva.

Szerző: Kreil Vilmos
Forrás: Informed
2007.12.21.

Párolt lazacfilé réteskosárkával

Hozzávalók:

  • négy szelet lazacfilé
  • mélyhűtött rétestészta
  • 400 g zöldborsó
  • vaj
  • salott hagyma
A lazacszeleteket bőrükkel lefelé tedd egy tepsibe, sózd, borsozd, kevés olvasztott vajjal locsold meg, karikára vágott hagymát szórj mellé, majd egy kevés száraz fehérborral (Sauvignon Blanc vagy Cserszegi Fűszeres) locsold meg. Letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben tíz percig párol. Közben készítsd el a kosárkát: a felengedett rétestésztából vágj ki néhány négyzetalakzatot, majd egy kisebb megfordított tűzálló edény kupolás részére terítsd rá a réteslapokat. Három rétegben tedd kissé elfordítva egymásra, minden réteget vajazz meg. 200 fokon süsd meg, de vigyázat: egy-két perc alatt elkészül! Ha kisült, akkor még forrón távolítsd el az edényről, és fordítsd meg: így lesz belőle kosárka. Közben a zöldborsót is párold meg, friss rozmaringgal fűszerezd. Tálaláskor a halszelet mellé tedd a kosárkát, és abba halmozd a fűszeres zöldborsót.

Mézes-narancsos kacsasült aszalt szilvával

Hozzávalók:

  • 1 fiatal sárgabőrű kacsa
  • 4 narancs
  • 2 alma
  • 200 g héjas mandula
  • aszalt szilva
  • 60-70 dkg barnarizs
  • petrezselyem, babérlevél
A kacsát, miután kívül-belül alaposan megmostad, sózd be kívül-belül, tedd bele a két egész almát és néhány babérlevelet. Tedd egy tepsibe, és önts alá 1-2 dl vizet, majd alaposan takard le, és 160 fokra előmelegített sütőben kezd el sütni. Fél óra elteltével vedd le a fóliát, és növeld a hőfokot 180 fokra. Sütés közben folyamatosan, a narancsok kifacsart levével elkevert egy kanál mézzel locsolgasd a kacsa bőrét. Ha egy pecsenyevillával a nyak tövénél megszúrod, és nem szivárog semmi nedvesség, továbbá egyenletesen aranybarna és ropogós a kacsa bőre, akkor készült el a sült! Eközben a barnarizst főzd meg, majd szűrd le a főzővizet. Durvára vágott mandulát és petrezselymet, valamint egész aszalt szilvát keverjd hozzá.
A mártáshoz a narancs hajszálvékonyan meghámozott héját vágd gyufaszálnyi csíkokra, majd egy éjszakára áztasd tiszta vízbe. Másnap szűrd és öblítsd le, majd egy kevés felhevített mézzel és néhány csepp citromlével keverd el. Kitűnő öntet lesz belőle!
Tálaláskor a kacsát hagyd egyben, és egészben helyezd a rizságyra, lehetőség szerint egy nagyobb sültestálon. A mártást külön edényben add hozzá, hogy mindenki maga döntse el, mennyire édesíti ételét.

Gyümölcs-szuflé kedvenceinkből

Hozzávalók:

  • 20 dkg a kedvenc gyümölcsödből
  • 4 tojás
  • méz
  • 3-4 evőkanál liszt
Ennél a receptnél sokféleképpen eljárhatsz: többféle gyümölcsöt is használhatsz egyszerre, de egy édesebből elkészíted a szuflét, és egy pikánsabból a mártást hozzá.
A példagyümölcs a banán. A banánokat villával nyomkodd össze, adj hozzá négy tojássárgáját, majd egy kanál mézet. Keverd össze jó alaposan. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és forgasd a banános masszába. Végül három evőkanál lisztet is keverj hozzá. Kis, kivajazott szufléformában hét-nyolc perc alatt 210 fokon süsd meg! Pikáns szószt áfonyából, kökényből, csipkebogyólekvárból készíthetsz hozzá, egyszerűen melegítsd meg a lekvárokat kis vízzel, és kész is.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.