kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A legfinomabb karácsonyi ételek

A legfinomabb karácsonyi ételek
Szerintünk

Kápráztasd el a szeretteidet egy karácsonyi fenséges vacsorával, és gyűjtsd be a bókokat! Ránk mindig számíthatsz!

Szerző: Jech Enikő
Forrás: Femina.hu
2007.12.19.

Libaleves

Hozzávalók:

  • fél liba
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg gyökér
  • 10 dkg gomba
  • 5 dkg karalábé
  • 5 dkg zeller
  • 5 dkg kelkáposzta
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • szemes bors
  • sáfrány

Darabold fel a megtisztított libát, majd tisztítsd meg a zöldségeket is. A sárgarépát, gyökeret és a karalábét vágd metéltre. Tedd fel a húst főni, és ízlés szerint adj hozzá vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot és sáfrányt. Ha a hús félig megpuhult, rakd hozzá a többi zöldségfélét. Lassú tűzön főzd készre. Körülbelül három órát vesz igénybe. Ha a leves elkészült, hagyd pihenni negyed órát, és csak azután szűrd le! Finommetélttel vagy csigatésztával kínáld!

Narancsos marhafelsál

Hozzávalók:

  • 70 dkg marhafelsál
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg gyökér
  • 6 dkg zsír
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 4 dkg paradicsompüré
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl vörösbor
  • 1-2 szem narancs
  • szemes bors
  • kakukkfű

Szeleteld fel a húst, sózd, borsozd, és kevés zsíron süsd elő. A zöldségféléket tisztítsd meg, és vágd karikákra. Pirítsd meg a cukrot a zsírban, add hozzá a vöröshagymát és a zöldségeket. Rakd hozzá a paradicsompürét, és pirítsd addig, míg a paradicsom el nem kezd barnulni. Az elősütött húst tedd egy nagyobb serpenyőbe, és borítsd rá a megpárolt zöldségeket. Öntsd fel vörösborral és körülbelül ugyanannyi csontlével, majd ízesítsd sóval, borssal. Rakd a tetejére a narancsszeleteket, és fedő alatt párold puhára. Ha a hús megpuhult, szedd ki, és a visszamaradt levet száraz rántással sűrítsd be. Forrald jól össze, majd szűrd át. Tálaláskor a szeleteket öntsd le a mártással, díszítsd a narancsokkal. Köretnek a rizs illik a legjobban hozzá.

Betöltés...

Gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók:

  • 1 pulyka
  • 1 kg gesztenye
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg zsír
  • 10 dkg vaj
  • 3 db zsemle
  • 3 db tojás
  • őrölt bors
  • szerecsendió

A pulykát hagyd egészben, ne vágd le a lábait, csak a combjaiból távolítsd el az inakat. A tölteléket ne a bőre alá, hanem a hasüregbe töltsd. Ehhez előbb a mellcsontot éles késsel fejtsd le a húsról. A zsemléket áztasd tejbe, majd nyomkodd ki. A gesztenyét főzd meg tejben, majd hűtsd le. A vajat a tojásokkal keverd habosra, add hozzá a darált húst, a zsemléket, a gesztenyét, és dolgozd jól össze. Ízesítsd borssal, sóval és szerecsendióval. A szalonnából vágj vékony szeleteket. Sózd be a hasüreget, és töltsd bele az elkészített tölteléket. A nyílást varrd be, majd kívülről is sózd be a pulykát, és mielőtt összekötözöd, tedd rá a szalonnaszeleteket. Tedd egy zsírozott tepsibe, öntsd le olvasztott zsírral, és középmeleg sütőben süsd pirosra. A sütés végén távolítsd el róla a szalonnát. Önts alá egy kevés vizet, és saját levével locsolgasd. Mielőtt feldarabolnád, hagyd fél órát pihenni. A zsírjából készíts pecsenyelevet, öntsd kis csészékbe, és tedd az asztalra. Tálalhatod párolt rizzsel és többféle gyümölcskompóttal. Nem fogsz csalódni!

Kávétorta

Hozzávalók:

  • 5 tojásból készült piskóta
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 2 kanál instant kávé
  • 1 kanál kakaó
  • tejszínhab

A porcukrot, a kakaót és a Nescafét olvaszd fel egy kevés margarinnal, majd a tűzről levéve add hozzá a többi margarint, és keverd ki habverővel. Vágd a kihűlt piskótát három-négy részre, és kend meg a lapokat a krémmel, majd rakd egymásra őket. Kend be a tetejét és az oldalát is tejszínhabbal, és díszítsd csokoládédarabokkal.

2 hozzászólás
hellertamasne       2011-12-08 12:11
3.
ez biztos finom   jó ez a torta mert a kávét szeretem akkor tortába is jó lehet ez  !!!
Esztianyu       2011-12-07 11:26
2.
A libaleves nálunk novemberben szokás! :-)
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.