5 szuper húsvéti kalács

Süsd meg a locsolóknak!

A húsvét, csakúgy, mint a karácsony, a nagy családi lakomák színtere, melynek egyik elengedhetetlen hozzávalója a friss, foszlós kalács.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fonott kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 5 dkg mazsola

Az élesztőt morzsold össze, majd fél deci langyos tejjel keleszd 5 percig. Ezután a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, a tojásokkal és egy csipet sóval dolgozd össze, végül add hozzá a mazsolát is. Akkor jó, ha sima, hólyagos.

A tetejét liszttel szórd meg, konyharuhával takard le, és hagyd megkelni. Ezután borítsd lisztezett gyúródeszkára, és oszd fel három darabra, majd sodorj belőlük hurkákat. A szálakat fond össze, és tedd egy kivajazott-kilisztezett tepsibe. A tetejét kend meg kicsit felvert tojással, és hagyd kelni még 20 percet. Ha megkelt, újra kend be tojással, és előmelegített sütőben süsd 45 percig közepes hőfokon.

Tejes kalács

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • cukor
  • 1,5 dl olvasztott vaj
  • tej

Keverd össze az élesztőt egy kevés meglangyosított tejjel, és hagyd, hogy felfusson. Keverd össze a liszttel, majd hagyd duplájára dagadni a tésztát. Ha megkelt, add hozzá a tojásokat, kevés cukrot, egy csipetnyi sót, a vaj felét, és annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Dagasztás közben öntsd a tészta alá a megmaradt vajat, és dolgozd bele. Ezután tedd kivajazott formába, vagy megkelesztve fond össze, és a tepsin keleszd tovább. Közepes hőmérsékleten süsd szép pirosra.

Kakaós kalács

Hozzávalók a tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag élesztő
  • kis só
  • 1 dl étolaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 tojás a tetejére

A krémhez:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 3 kanál kakaó

Keverd össze az élesztőt egy kevés meglangyosított tejjel, és hagyd, hogy felfusson. Ha megkelt, add hozzá a tojásokat, kevés cukrot, egy csipetnyi sót, az olajat és a langyos tejet. Kicsit hagyd kelni, míg elkészíted a krémet a vajból, a porcukorból és a kakaóból.
Utána oszd a tésztát két részre. Mindegyik részből készíts három cipót. A cipókat nyújtsd ki, majd kend meg a krémmel, ezután tekerd fel, mint a kalácsot, és nyújtsd el addig, hogy össze tudd fonni. Verd fel a tojást, és kend meg a kalács tetejét. Tedd a kész kalácsot kivajazott tepsibe, és süsd közepes lángon pirosra.

Reform kalács

Hozzávalók:

  • 70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 4 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg méz
  • 3 tojás
  • 10 dkg mazsola
  • 2 dkg szezámmag
  • tej és tojás a tészta megkenéséhez

A langyos tejet az élesztővel futtasd fel, majd keverd a liszthez. Tedd bele a tojást, a mézet, a mazsolát, egy csipet sót. Alaposan gyúrd össze, majd nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen keleszd 1 órát. Kelesztés után tedd nyújtódeszkára, és oszd három részre. Mind a három részből sodorj 30-35 cm-es hengereket. Fond össze őket, majd a kalácsokat tedd kivajazott tepsibe, és hagyd így kelni 35 percet. Ezután kend meg a tej és a tojás keverékével, és szórd meg szezámmaggal. 200 fokos sütőben süsd 35 percig.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Gyümölcsös kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 kanál cukrozott narancshéj
  • 3 dkg darált mandula
  • 3 dkg szőlő
  • 3 dkg mazsola
  • 5 dkg magozott megy
  • 6 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
A vajat keverd habosra, és add hozzá a narancshéjat, a szőlőt, a mazsolát, a cukrot és a magozott meggyet. Keverd össze, és add hozzá a tejet, a tojásokat, a csipet sót és a lisztet. Gyúrd lágy tésztává. Oszd fel három darabra, ezeket egyesével sodord ki lisztezett gyúródeszkán. A szálakat fond össze, és tedd egy vajjal kikent tepsibe. A tetejét kend meg tojással, és előmelegített sütőben süsd szép pirosra.
Ezt is szeretjük