Így készül a tökéletes túrógombóc

A túrógombócot nemcsak a nagyi készítheti el, te is megfőzheted. Fogyaszthatod desszertként, de akár főfogásként is leves után.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden gyerek rajong a gombócokért, de a felnőttek is örömmel fogyasztják az édes labdácskákat. Tálalhatod őket desszertként, de a gőzgombóc például olyan laktató, hogy egy tartalmasabb leves után főfogásként is fogyaszthatjátok.

17 csodás desszert

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ne feledd, a gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz tetejére, és körbe-körbe pörögve táncolnak a fazékban.

Túrógombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 12 dkg búzadara
  • 3 tojás
  • 2 dl tejföl
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • porcukor

Az elmorzsolt túrót alaposan dolgozd össze a búzadarával, a tojások sárgájával és egy kis sóval. A masszát pihentesd, amíg a dara a nedvességtől meg nem duzzad.

Ekkor lazán keverd hozzá a tojások nagyon keményre felvert habját, majd vizes kézzel formázz belőle gombócokat, és azokat lobogó, sós vízben főzd ki.

A zsemlemorzsát pirítsd meg kevés olajon, és a kész gombócokat ebbe forgasd. Simára kevert, langyos tejföllel meglocsolva és cukorral meghintve tálald.

Őszibarackos grízgombóc

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 4,5 dl gríz
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 liter tej
  • zsemlemorzsa
  • citromlé
  • őszibarack - lehet konzerv is

A tejből, a cukorból és a búzadarából állandó kevergetés mellett főzz sűrű tejbegrízt, majd a tűzről levéve keverd bele a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot. Az őszibarackot kockázd fel, és locsold meg kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg. A tejbegrízből vizes kézzel formálj gombócokat, és tegyél a közepükbe egy-egy kocka gyümölcsöt. Főzd ki enyhén sós vízben, majd forgasd őket pirított zsemlemorzsába.

Gőzgombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg szilvalekvár
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanálnyi cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2-3 evőkanál olaj
  • darált mák
  • porcukor
  • csipet só

Morzsold a tejbe az élesztőt, keverd hozzá a cukrot, amíg fel nem olvad, majd a tejet fellangyosítva futtasd fel. Ezután a lisztből, a megkelt élesztőből 3-4 dl langyos vízzel és egy csipet sóval dagaszd hólyagossá a tésztát, majd tedd félre, amíg kétszeresére nem kel. Lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra, és vágd nyolcszor nyolc centis darabokra. A négyzetek közepére tegyél egy kevés szilvalekvárt, majd a széleit összecsípve formálj belőle gombócokat, és sorakoztasd őket egy kizsírozott tepsibe. Ezután önts rá annyi forró vizet, hogy elfedje, és tedd előmelegített sütőbe, amíg a víz el nem fő, vagy fel nem szívja. Tálaláskor szórd meg a porcukorral elkevert darált mákkal.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Csokis gombóc

Hozzávalók:

  • 10 dkg gríz
  • 10 dkg csokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagyobb tojás
  • 250 ml tej
  • zsemlemorzsa
  • porcukor
  • vaj
  • egy csipet só

A tejet keverd össze a vajjal, egy csipet sóval, cukorral, vaníliás cukorral és a grízzel, és állandó keverés mellett forrald fel. A tűzről levéve keverd bele a tojást, és hagyd kihűlni. A csokit törd 12 darabra, a grízt pedig oszd 12 részre, és mindbe tegyél egy darabka csokit. Formálj belőlük gombócokat, és forró vízben főzd ki őket. A zsemlemorzsát és a cukrot pirítsd meg egy kevés vajon, majd forgasd bele a gombócokat.

Ezt is szeretjük