Így készül a tökéletes karácsonyi pulyka

Próbálj ki új fogásokat a karácsonyi menühöz! Készítsd el a hagyományos amerikai pulykasültet, amit akár napokig is fogyaszthatsz!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A töltött káposzta és a rántott hal mellett manapság nálunk is egyre gyakoribb a pulykasütés karácsony napján. Joggal hiheted, hogy csak be kell tenni a sütőbe, és magától megsül, de a pulyka az egyik legérzékenyebb húsfajta, tökéletesen elkészíteni nem könnyű feladat.

16 fortély a tökéletes húshoz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így csak akkor vállalkozz rá, ha sok türelmed van, és nem bánod a sürgés-forgást, amit megkövetel magának.

Karácsonyi pulyka

Hozzávalók a pácléhez:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg só
  • 5-6 cm gyömbér
  • 4 szegfűszeg
  • 4 csillagánizs
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 3 evőkanál méz
  • 3 teáskanál egész feketebors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál mustármag
  • 1 nagy narancs
  • 1 rúd fahéj
  • 1 teáskanál egész kömény
  • fél csokor friss petrezselyem

Hozzávalók a pulyka sütéséhez:

  • 1 darab 5 kg-os pulyka
  • 8 dkg vaj
  • 2 darab negyedekre vágott alma

A pulyka belsőségeit szedd ki - vagy vásárold meg már eleve így -, és kívül-belül alaposan mosd meg. Arra figyelj, hogy akkora pulykát vásárolj, ami befér a sütődbe.
Végy egy nagy lábost, esetleg egy vödröt vagy lavórt, és engedd fel 6 liter vízzel. A gyömbért vágd hat egyforma darabra, és tedd bele. A narancsnak a levét facsard ki, és a leszedett héjával együtt keverd a vízbe. A hagymát ne hámozd meg, csak negyedeld fel. Szórd bele a felaprított petrezselymet, és keverd a vízbe az összes pácléhez való hozzávalót.

Tedd bele a pulykát. Ha nem lepi el a víz, engedj még bele. A pulyka lábait, szárnyát húzkodd meg óvatosan, hogy a páclé mindenhol érje a bőrét. Takard le a tetejét, és hideg helyen, például kamrában vagy az erkélyen hagyd állni egy napig. Így az ízek jó alaposan beivódnak a bőrbe, ettől lesz igazán finom.

Másnap, sütés előtt 1-2 órával vedd ki a pulykát a pácból, és papírtörlő segítségével óvatosan itatgasd le róla a pácot. A bőre alatt kend be vajjal, ettől lesz igazán szaftos, de vigyázz, nehogy kilyukaszd a bőrét. A belsejébe tedd bele az almadarabokat. A pulyka lábait egy madzaggal kötözd össze, így szép alakúra fog megsülni, és könnyebb lesz tálaláskor szeletelni. Egy tepsit vajazz ki, és helyezd bele a pulykát. Itt is lényegi rész a pulyka mérete, rendesen bele kell férnie, nem szabad szorulnia.

A madár sütése egyenes arányban áll a súlyával. Tehát egy 5 kg-os pulykát nagyjából három és fél, négy órán keresztül süss. Ebbe már bele van kalkulálva az a plusz fél óra, amikor fólia nélkül megpirítod.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, ha gázsütőd van, akkor négyes fokozatra. Tedd be a fóliával letakart pulykát, és kezdd el sütni. Minden félórában locsold meg a saját szaftjával, amit eresztett. Az utolsó órában már nagyon figyelj, időnként szúrd meg villával, hogy már puha-e. Erre azért van szükség, mert a hús nagyon hamar kiszáradhat. A sütés utolsó 20-30 percében vedd le a fóliát, és pirítsd meg a pulyka bőrét.

Ezt is szeretjük