kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Így készül a Rákóczi túrós

Így készül a Rákóczi túrós
Plusz három mesés túrós recept

Nem tudsz a túró ízének ellenállni? Akkor készítsd el a magyarok nagy kedvencét, a Rákóczi túróst.

Forrás: Femina.hu
2010.11.12.

A Rákóczi túrósról sokan azt hiszik, hogy bonyolult elkészíteni, pedig egyáltalán nem olyan nagy kunszt, csak kissé időigényes. Ha van már kis konyhai tapasztalatod, érdemes vele pepecselni, mert nagyon ízletes, és akár még sokkal finomabbat is készíthetsz, mint amit a cukrászdában árulnak.

17 csodás desszert
17 csodás desszert
A legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpelA legfinomabb muffinokCsodaszép cupcake-variációkA tökéletes piskóta titkaMinden, ami a tökéletes sütihez kellCsodás, ízletes gyümölcsök leveshez és sütihezÍgy készül a tökéletes linzertésztaCsokis sütik minden alkalomraA 7 legjobb édesség, ami alig hizlal17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Próbáld ki remek receptjeinket, és élvezd a túró egyedi, semmihez sem hasonlítható ízét!

Rákóczi túrós

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg mazsola
  • 3 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 citrom

Hozzávalók a tetejéhez:

  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojás

A lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a vajat, a tojások sárgáit, illetve a tejfölt gyúrd jól össze. Tedd hűtőbe egy órára. A töltelékhez való tojások sárgáit a cukorral keverd habosra. Morzsold bele a túrót, majd keverd össze a tejföllel, a mazsolával, és reszeld bele a citrom héját. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a citromos masszába.

A tésztát nyújtsd ki 1-1,5 centi vastagra, és fektesd egy kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe. Szurkáld meg a tetejét villával, és süsd 10 percig. Vedd ki, és kend meg a túrós töltelékkel. Tedd vissza, és még 20 percig süsd. Eközben a tetejéhez való tojásfehérjéből verj kemény habot, majd keverd hozzá a porcukrot.

Amikor letelt a 20 perc, megint vedd ki, és kend rá a túrós rétegre a porcukros masszát. Tedd vissza, és süsd néhány percig. Végül vedd ki, ha pedig kihűlt, vizes késsel szeleteld.

Barackos változat
A túrós töltelék tetejére van, aki baracklekvárt ken, esetleg passzírozott barackbefőttet, és csak erre teszi a tojáshabot.

Kukucskálós túrós süti

Hozzávalók a golyókhoz:

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2 tojás
  • fél csomag sütőpor

Hozzávalók a masszához:

  • 50 dkg túró
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A vajat a cukorral, a tojásokkal, a liszttel és a kakaóval keverd össze. Formázz belőle kis golyókat. Egy tepsit vajazz ki, hintsd meg liszttel, és a golyókat hézagosan tedd bele.

A masszához a tojásokat válaszd ketté. A sárgákat az összetört túróval, a cukorral, a vajjal, a vaníliás cukorral és a pudingporral keverd össze. Óvatosan dolgozd hozzá a kemény habbá vert fehérjéket, majd öntsd a masszát a golyók közé. Előmelegített sütőben süsd meg.

Tökéletes hab

A Rákóczi túrós fontos eleme a tojáshab. Nézd meg videónkat, és tudd meg, hogy készítik tökéletesen keményre és fehérre a profik.

Így készíts tökéletes tojáshabot!

A meregue-nek is nevezett sült tojáshab igazi koronája lehet a süteménynek. Videónkból kiderül, hogyan kell elkészíteni és kívül ropogósra, belül lágyra sütni.

Dátum: 2011. február 14.
Készítette: Femina.hu

Túrós béles

Hozzávalók:

  • 1 kg tehéntúró
  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mazsola
  • 8 tojás
  • 4 dkg búzadara
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dl tejföl
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja

A három tojást és a lisztet gyúrd össze, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki másfél ujjnyi vastagra, és vágd kockákra. Sós vízben főzd meg a kiszaggatott tésztákat, csepegtesd le őket, és tedd egy konyharuhára.

A túrót törd össze egy villa segítségével. Adj hozzá négy tojást, és keverd össze alaposan. Szórd bele a mazsolát, a citrom lereszelt héját, a porcukor nagy részét és a vaníliás cukrot. Keverj hozzá fél dl tejfölt és búzadarát.

Egy tepsit vajazz ki, és béleld ki a tészta felével. Locsold meg olvasztott vajjal, szórd rá a zsemlemorzsát, simítsd a tetejére a túrót, és megint locsold meg vajjal. A tejfölt, a tojást és a megmaradt porcukrot keverd össze, és kend rá a süti tetejére. Előmelegített sütőben süsd készre.

Túrós pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola

A lisztbe morzsold bele a vajat. Add hozzá a cukrot, az egész tojást, valamint a sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sütőport. Az összegyúrt tésztát oszd két részre. Az egyiket helyezd egy kivajazott, kilisztezett tepsi aljába.

A túrót a citromhéjjal, a mazsolával, a vaníliás cukorral és a porcukorral keverd össze, és kend a tésztára. A másik kinyújtott lapot fektesd a tetejére, és előmelegített sütőben süsd készre.

Leadképünk a flickr.comról származik, és gergősan fényképezte.

4 hozzászólás
hellertamasne       2012-01-16 12:10
5.
ezek is nagyon finom sütemények
dtimea       2011-11-12 11:27
4.
 A túrós bélesnél a süti másik részét mikor kell rá visszatenni? a tejfölös lekenés ugye erre szükséges?
dtimea       2011-11-12 11:27
3.
 A túrós bélesnél a süti másik részét mikor kell rá visszatenni? a tejfölös lekenés ugye erre szükséges?

Őszi piskótareceptek - Szőlővel, almával, körtével

Édességre vágysz, de a cukrászdához már hideg van? Készíts megunhatatlan piskótás édességet, ezúttal az ősz gyümölcseivel!
Recept

Túrógombóc-variációk, fogyókúrázóknak is

Akkor sem kell lemondanod az édességről, ha éppen a fogyókúra kellős közepén jársz. Készíts kalóriaszegény túrógombócot!
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.