kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A tökéletes gombapaprikás receptje

A tökéletes gombapaprikás receptje

Akár mert gombásztatok a hétvégén, akár mert a piacon nem tudtál ellenállni a kis kalaposoknak, a gombapaprikás remek vacsora lesz.

Szerző: E.K.
Forrás: Femina.hu
2010.11.01.

A gombapaprikás remek fogás ebédre vagy vacsorára, szerezz be hozzá csiperkét, de megbolondíthatod másféle gombákkal is.

Az ősz a gombászás ideje, persze, ha az erdőben magad szeded a kalapos finomságokat, akkor mindenképpen vizsgáltasd be gombaszakértővel, nehogy sírás legyen a finom ebéd vége.

Gombapaprikás

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • liszt
  • pirospaprika

Az apróra vágott hagymát kevés olajon pirítsd meg, add hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát és a petrezselymet, majd hintsd meg a pirospaprikával. Hagyd, amíg a leve majdnem elfő. Öntsd fel egy kevés vízzel, majd sózd, és párold puhára. Ezután egy kávéskanálnyi lisztet keverj a tejfölhöz, majd a pörkölthöz hozzáadva keverd simára.

Bakonyi csirkemell

Hozzávalók:

  • 75 dkg csirkemell
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 5 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • fél dl olaj
  • liszt
  • pirospaprika
  • bors

A csirkemellet szeleteld fel, mindkét oldalát sózd, borsozd, majd forgasd lisztbe. Felhevített olajban hirtelen süsd ki a szeleteket, majd tedd félre őket. Az olajba dobd bele a felaprított vörös- és fokhagymát. A paradicsomot hámozd meg, és darabold fel, majd a szintén darabokra vágott paprikával add a hagymához. Öntsd fel pici vízzel, szórj rá pirospaprikát, fedd le, majd párold meg. Add hozzá a cikkekre vágott gombát, és pirítsd meg. Tedd vissza a húsokat, öntsd fel még egy pici vízzel, és hagyd, hogy a hús megpuhuljon. Ekkor a tejfölbe belekevert liszttel habard be, forrald össze, és nokedlivel tálald.

Gombás rakott tészta

Hozzávalók:

  • 15 dkg csiperke
  • 40 dkg kukorica és zöldborsó vegyesen
  • 25 dkg rövid csőtészta
  • 25 dkg sajt, lehetőleg háromféle
  • vaj
  • tejföl

A gombát tisztítsd meg, vágd föl és főzd meg. Ha megfőtt, csöpögtesd le a konzervzöldségekkel együtt. A tésztát is főzd meg, majd tedd kivajazott tálba az egyharmadát, rétegezz rá zöldséget, erre pedig sajtot. Úgy a legjobb, ha mindegyik réteg zöldségre másfajta sajt kerül. A tetejére reszelj vastagon sajtot, tedd sütőbe, tíz perc alatt kész is lesz. Tálaláskor locsold meg a tetejét tejföllel.

Betöltés...

Rakott gomba cukkínivel

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba
  • 50 dkg cukkíni
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 15 dkg ementáli
  • 5 dkg trappista sajt
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 5-6 vékony szelet csirkemellfilé
  • 6 nagyobb paradicsom
  • oregánó
  • szerecsendió
  • őrölt fehérbors

Hámozd meg a cukkínit, és vékonyan karikázd fel. Hevítsd fel a vajat, add hozzá a lisztet, öntsd fel annyi tejjel, hogy mártás állagú masszát kapj, majd add hozzá a trappistát és a füstölt sajtot, valamint egy kis szerecsendiót, sót, borsot. A végén szórd bele a felaprított fokhagymát. Vajazz ki egy hőálló edényt, és tegyél le egy sor cukkínit, ezt boríts be a szeletelt gombával, sózd, borsozd, majd karikázz ennek a tetejére paradicsomot, és morzsolj rá oregánót. A legfelső rétegre fektesd rá a csíkokra vágott csirkemellet, öntsd rá a sajtszószt, majd szórd meg ementálival. Süsd lefedve előmelegített sütőben 15 percet, majd fólia nélkül 20 percet.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.