kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A tökéletes gombapaprikás receptje

A tökéletes gombapaprikás receptje

Akár mert gombásztatok a hétvégén, akár mert a piacon nem tudtál ellenállni a kis kalaposoknak, a gombapaprikás remek vacsora lesz.

Szerző: E.K.
Forrás: Femina.hu
2010.11.01.

A gombapaprikás remek fogás ebédre vagy vacsorára, szerezz be hozzá csiperkét, de megbolondíthatod másféle gombákkal is.

Az ősz a gombászás ideje, persze, ha az erdőben magad szeded a kalapos finomságokat, akkor mindenképpen vizsgáltasd be gombaszakértővel, nehogy sírás legyen a finom ebéd vége.

Gombapaprikás

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • liszt
  • pirospaprika

Az apróra vágott hagymát kevés olajon pirítsd meg, add hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát és a petrezselymet, majd hintsd meg a pirospaprikával. Hagyd, amíg a leve majdnem elfő. Öntsd fel egy kevés vízzel, majd sózd, és párold puhára. Ezután egy kávéskanálnyi lisztet keverj a tejfölhöz, majd a pörkölthöz hozzáadva keverd simára.

Bakonyi csirkemell

Hozzávalók:

  • 75 dkg csirkemell
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 5 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • fél dl olaj
  • liszt
  • pirospaprika
  • bors

A csirkemellet szeleteld fel, mindkét oldalát sózd, borsozd, majd forgasd lisztbe. Felhevített olajban hirtelen süsd ki a szeleteket, majd tedd félre őket. Az olajba dobd bele a felaprított vörös- és fokhagymát. A paradicsomot hámozd meg, és darabold fel, majd a szintén darabokra vágott paprikával add a hagymához. Öntsd fel pici vízzel, szórj rá pirospaprikát, fedd le, majd párold meg. Add hozzá a cikkekre vágott gombát, és pirítsd meg. Tedd vissza a húsokat, öntsd fel még egy pici vízzel, és hagyd, hogy a hús megpuhuljon. Ekkor a tejfölbe belekevert liszttel habard be, forrald össze, és nokedlivel tálald.

Gombás rakott tészta

Hozzávalók:

  • 15 dkg csiperke
  • 40 dkg kukorica és zöldborsó vegyesen
  • 25 dkg rövid csőtészta
  • 25 dkg sajt, lehetőleg háromféle
  • vaj
  • tejföl

A gombát tisztítsd meg, vágd föl és főzd meg. Ha megfőtt, csöpögtesd le a konzervzöldségekkel együtt. A tésztát is főzd meg, majd tedd kivajazott tálba az egyharmadát, rétegezz rá zöldséget, erre pedig sajtot. Úgy a legjobb, ha mindegyik réteg zöldségre másfajta sajt kerül. A tetejére reszelj vastagon sajtot, tedd sütőbe, tíz perc alatt kész is lesz. Tálaláskor locsold meg a tetejét tejföllel.

Rakott gomba cukkínivel

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba
  • 50 dkg cukkíni
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 15 dkg ementáli
  • 5 dkg trappista sajt
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 5-6 vékony szelet csirkemellfilé
  • 6 nagyobb paradicsom
  • oregánó
  • szerecsendió
  • őrölt fehérbors

Hámozd meg a cukkínit, és vékonyan karikázd fel. Hevítsd fel a vajat, add hozzá a lisztet, öntsd fel annyi tejjel, hogy mártás állagú masszát kapj, majd add hozzá a trappistát és a füstölt sajtot, valamint egy kis szerecsendiót, sót, borsot. A végén szórd bele a felaprított fokhagymát. Vajazz ki egy hőálló edényt, és tegyél le egy sor cukkínit, ezt boríts be a szeletelt gombával, sózd, borsozd, majd karikázz ennek a tetejére paradicsomot, és morzsolj rá oregánót. A legfelső rétegre fektesd rá a csíkokra vágott csirkemellet, öntsd rá a sajtszószt, majd szórd meg ementálival. Süsd lefedve előmelegített sütőben 15 percet, majd fólia nélkül 20 percet.

Még nincs hozzászólás

Rakott húsos receptek - Zöldséggel és sajttal

A rakottasok három ismérve: gyorsak, olcsók és kiadósak. Készíts vacsorára egy adag megunhatatlan egytálételt zöldséggel és sajttal!
Recept

A legfinomabb rakott krumplik őszre

Ez az egyszerű és megunhatatlan étel nem baj, ha gyakran kerül az asztalra, hiszen számtalan változatban elkészíthető.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.