A tökéletes, omlós tejkaramella receptje

Ajándéknak és csemegének is remek a tejkaramella vagy vajas változata. Mindkettő könnyen elkészíthető, ráadásul nem is drága édesség.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha idén nemcsak vásárolni szeretnél, hanem szeretteidet saját készítésű ajándékokkal is meglepnéd, akkor készíts nekik valamilyen finomságot, amit ízléses kis dobozba rejthetsz.

17 csodás desszert

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ez lehet lekvár, fűszeres olaj, vagy haladó gasztrománoknak egy kis libamáj saját zsírjában.

Nagyon kevés ember mond nemet a tejkaramellára. Ha pedig nem akarsz gasztroajándékkal kedveskedni, akkor készít illatos karamellöntetet vagy különleges desszertet, melyen a hártyavékony karamellbevonat jelenti a koronát.

Tejkaramella

Hozzávalók:

  • 30 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tej

A cukrot olvaszd meg, majd nagyon óvatosan add hozzá a tejet, utána pedig a vajat. Tölts meg egy poharat hideg vízzel, és cseppents bele a karamellából.

Ha golyócskaként ér az aljára, akkor jó. Ekkor simítsd tepsibe vagy tálba, ha ugyanis tovább melegíted, töredezni kezd, így viszont nem szilárdul meg. Pár óra szikkadás után felkockázhatod.
 

Vajkaramella

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 dl sűrített tej
  • 45 dkg porcukor

Ez egy egyszerűbb változat. A hozzávalókat tedd vastag falú edénybe, majd olvaszd fel. Addig melegítsd, amíg szép színt nem kap. Ezután simítsd kilisztezett tepsibe, és járj el a fenti módon.

Karamellöntet

Hozzávalók:

  • 20 dkg+3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj

A 20 deka cukrot olvaszd meg, majd öntsd bele óvatosan a tejet, és kevergesd addig, amíg a karamella el nem olvad benne. A vajat olvaszd fel, add hozzá a lisztet, a vaníliás cukrot és a három evőkanál cukrot. Ezt keverd a karamellás tejhez, majd várd meg, amíg besűrűsödik.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Creme Brulée

Hozzávalók:

  • 5 dl tejszín
  • 4 tojás
  • 4 dkg porcukor
  • 4 dkg cukor
  • 2 rúd vanília

A vaníliát áztasd tejbe, majd vágd fel hosszában, és szedd ki a belsejét. A tejszínt vízfürdő felett forrald fel. A tojásokat keverd habosra a cukorral, és adagold a meleg tejszínhez. Egy tepsit tölts meg vízzel, majd melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Töltsd alacsony, tűzálló tálkákba a tejszínes keveréket, majd állítsd őket a tepsibe, és told a sütőbe. Így a krém nemcsak sül, hanem gőzölődik is. Ha kész, hagyd kihűlni, majd szórj cukrot a tetejére, és kis konyhai lángszóróval olvaszd rá. Ha nincs ilyened, akkor csepegtess rá valamilyen likőrt, és gyújtsd meg, de óvatosan.

Ezt is szeretjük