kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

A tökéletes, omlós tejkaramella receptje

A tökéletes, omlós tejkaramella receptje

Ajándéknak és csemegének is remek a tejkaramella vagy vajas változata. Mindkettő könnyen elkészíthető, ráadásul nem is drága édesség.

Szerző: Fehér Ági
Forrás: Femina.hu
2009.12.08.

Ha idén nemcsak vásárolni szeretnél, hanem szeretteidet saját készítésű ajándékokkal is meglepnéd, akkor készíts nekik valamilyen finomságot, amit ízléses kis dobozba rejthetsz.

17 csodás desszert
17 csodás desszert
A legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpelA legfinomabb muffinokÍgy készül a tökéletes linzertésztaCsodaszép cupcake-variációkA tökéletes piskóta titkaMinden, ami a tökéletes sütihez kellCsodás, ízletes gyümölcsök leveshez és sütihezCsokis sütik minden alkalomraA 7 legjobb édesség, ami alig hizlal17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Ez lehet lekvár, fűszeres olaj, vagy haladó gasztrománoknak egy kis libamáj saját zsírjában.

Nagyon kevés ember mond nemet a tejkaramellára. Ha pedig nem akarsz gasztroajándékkal kedveskedni, akkor készít illatos karamellöntetet vagy különleges desszertet, melyen a hártyavékony karamellbevonat jelenti a koronát.

Tejkaramella

Hozzávalók:

  • 30 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dl tej

A cukrot olvaszd meg, majd nagyon óvatosan add hozzá a tejet, utána pedig a vajat. Tölts meg egy poharat hideg vízzel, és cseppents bele a karamellából.

Ha golyócskaként ér az aljára, akkor jó. Ekkor simítsd tepsibe vagy tálba, ha ugyanis tovább melegíted, töredezni kezd, így viszont nem szilárdul meg. Pár óra szikkadás után felkockázhatod.
 

Vajkaramella

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 dl sűrített tej
  • 45 dkg porcukor

Ez egy egyszerűbb változat. A hozzávalókat tedd vastag falú edénybe, majd olvaszd fel. Addig melegítsd, amíg szép színt nem kap. Ezután simítsd kilisztezett tepsibe, és járj el a fenti módon.

Karamellöntet

Hozzávalók:

  • 20 dkg+3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj

A 20 deka cukrot olvaszd meg, majd öntsd bele óvatosan a tejet, és kevergesd addig, amíg a karamella el nem olvad benne. A vajat olvaszd fel, add hozzá a lisztet, a vaníliás cukrot és a három evőkanál cukrot. Ezt keverd a karamellás tejhez, majd várd meg, amíg besűrűsödik.

Creme Brulée

Hozzávalók:

  • 5 dl tejszín
  • 4 tojás
  • 4 dkg porcukor
  • 4 dkg cukor
  • 2 rúd vanília

A vaníliát áztasd tejbe, majd vágd fel hosszában, és szedd ki a belsejét. A tejszínt vízfürdő felett forrald fel. A tojásokat keverd habosra a cukorral, és adagold a meleg tejszínhez. Egy tepsit tölts meg vízzel, majd melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Töltsd alacsony, tűzálló tálkákba a tejszínes keveréket, majd állítsd őket a tepsibe, és told a sütőbe. Így a krém nemcsak sül, hanem gőzölődik is. Ha kész, hagyd kihűlni, majd szórj cukrot a tetejére, és kis konyhai lángszóróval olvaszd rá. Ha nincs ilyened, akkor csepegtess rá valamilyen likőrt, és gyújtsd meg, de óvatosan.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.