Isteni házi isler: kívül csupa csoki, belül omlós és édes

Ha így készíted a házi islert, tökéletesen puha lesz a tészta, és szép sima a csokimáz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csokoládébevonatú, lekváros islert a hagyomány szerint Ferenc József császár készíttette magának elsőként, amikor egy Bad Ischl nevű fürdőhelyen nyaralt. A legfinomabb sütemény receptje még nagyanyáink korából maradt fenn, titka, hogy a tészta összetevőit megfelelő mértékben gyúrd össze, majd csupán nagyon rövid időre tedd sütőbe. Ha tükörsima csokibevonatot szeretnél, fontos, hogy minden hozzávalót adott sorrendben adagolj a krémhez.

Házi isler

Hozzávalók 5 darabhoz

A tésztához:

  • 50 g porcukor
  • 140 g búzaliszt
  • 100 g vaj
  • 50 g dió
  • fél kávéskanál őrölt fahéj
  • 6 evőkanál feketeribizli-dzsem

A bevonathoz:

  • 300 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához először törd fel, majd daráld le a diót, a sodrófával is remekül összetörheted. Ezután öntsd a lisztet és a cukrot egy tálba, adagold hozzá a vajat és a fahéjat, majd gyúrd össze, míg masszává össze nem áll. Vigyázz, hogy ne gyúrd túl, különben törni fog. A kész masszát tíz percre rakd hűtőbe.

Tíz perc pihentetés után vedd elő a tésztát, és gyúródeszkán nyújtsd ki három milliméter vastagságúra. Szaggatóval lyuggass belőle islereket, és helyezd őket a tepsibe sütőpapíron. Süsd őket 200 fokon tíz percig, közben figyeld, hogy ne piruljanak meg a korongok, akkor jó, ha szép világos színűek maradnak végig. Vedd ki őket időben, mert ha túl későn cselekszel, nagyon kiszáradnak és megkeményednek. Töltsd meg őket a ribizlilekvárral. Ha túl ragacsos a dzsem, puhítsd kicsit habverővel a kenés előtt.

Hagyd egy órát hűlni az islereket, aztán jöhet a csokoládébevonat. Az elkészítéséhez gőz fölött olvaszd meg az étcsokoládét, majd lassan keverd hozzá az étolajat. Ügyelj rá, hogy jó alaposan beledolgozd, különben csíkos marad tőle a csokikrém. Ezután mártogasd bele az islereket a csokiba úgy, hogy a bevonat minél vékonyabb legyen rajtuk. A maradék bevonatot csurgasd rá a sütőpapírra, majd hagyd állni a csokis islereket addig, amíg meg nem köt rajtuk a csokoládé.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük