kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Hagyományos olasz karácsonyi sütemény: panettone

Hagyományos olasz karácsonyi sütemény: panettone

Ha nem vagy oda a bejgliért és a zserbóért, kölcsönözz receptet Olaszországból.

Szerző: Egresi Kata
Forrás: Femina.hu
2011.12.19.

Minden nemzetnek megvan a maga hagyományos karácsonyi süteménye, sőt, nem csak egy. Ha szeretnéd feldobni valamivel az idei ünnepet, akkor szemezgess más országok hagyományaiból.

Az olasz panettone kalács jellegű, magas sütemény, ami egy szép dobozban remek ajándék is lehet.

Panettone

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg  vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 7,5 dkg cukrozott citromhéj
  • 7,5 dkg cukrozott narancshéj
  • 6+1 tojás sárgája
  • 5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva
  • 4 dkg élesztő
  • 1 citrom lereszelt héja
  • bő 1 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt fahéj

A lisztet keverd folyékonyra az élesztővel, egy kanál cukorral és a tej felével. Ezután takard le, és hagyd 30 percig pihenni. Dolgozd hozzá a megmaradt tejet, a cukrot és a tojások sárgáját, majd keverd bele a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Gyúrd addig, amíg a tészta elválik az edény falától, majd keleszd egy órán át.

Ha megkelt, nyújtsd ki egy deszkán, szórd meg a feldarabolt gyümölcshéjjal és a mazsolával, majd ismét gyúrd össze. Ezután tedd a sütőformába, és keleszd még egy óráig. Végül kereszt alakban vágd be a tetejét, kend meg egy tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 45 percig.

Így készül a tökéletes mézeskalács
Így készül a tökéletes mézeskalács
Káprázatosan szép ünnepi dekorációkA legfinomabb muffinokÍgy készül a tökéletes linzertésztaA legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpelCsodaszép cupcake-variációk17 csodás desszertA tökéletes piskóta titkaMinden, ami a tökéletes sütihez kell17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!A karácsony 13 legfontosabb szimbóluma
Betöltés...

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.