Különleges csokis-gyümölcsös kastélytorta

Megéri a fáradságot

Bár nem a gyümölcsös kastélytorta a legegyszerűbb édesség, ezzel rengeteg elismerést szerezhetsz.

Különleges csokis-gyümölcsös kastélytorta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt senki nem tudja, miért kastélytortának hívják ezt az édességet, az viszont biztos, hogy nagyon mutatós. Bármilyen gyümölccsel elkészítheted, és a legkülönlegesebb alkalmakra is kiváló. A hozzávalókon kívül a temperáláshoz szükséged lesz még írásvetítő fóliára. Ha a csokilapok elkészítését túl macerásnak találod, a torta oldalát mandula- vagy csokiforgáccsal is megszórhatod. Tóth Tamásné receptjét érdemes követni.

Gyümölcsös kastélytorta

Hozzávalók 12 szelethez

Piskótához

  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 6 tojás
  • 2 dkg kakaópor

Krémhez

  • 20 dkg cukor
  • 9 dl tejszín

Díszítéshez

  • 40 dkg gyümölcs
  • 30 dkg ét- vagy fehér csoki
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a kakaót vegyítsd a liszttel, a tojásokat pedig válaszd ketté. A fehérjét verd kemény habbá a cukor harmadával, majd egyesével add hozzá a sárgáját és a maradék cukrot. Óvatosan, több részletben forgasd hozzá a fehérjehabot. Szitáld hozzá a kakaós lisztet, és keverd össze. A masszát egyengesd egy 22 centi átmérőjű sütőformába. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25-30 perc alatt süsd meg a tésztát, majd rácsra téve hagyd kihűlni. Ha igazán precíz akarsz lenni, akkor egyesével sütöd meg az öt lapot 12-12 perc alatt.

A krémhez a cukrot karamellizáld, azaz egy lábosban kezdd kis lángon melegíteni. Ha teljesen elolvad, lassan, óvatosan csorgass hozzá két deci habtejszínt. Közben folyamatosan kevergesd, majd teljesen hűtsd ki.

Verd kemény habbá a maradék hét deci tejszínt, ebből vegyél ki egy-két evőkanállal, és tedd a karamellhez. Dolgozd simára, és rakd a kemény habbá vert tejszínhez. Ezzel töltsd meg a piskótalapokat. Ne tégy túl sok tejszínes masszát a rétegek közé. Végül kívülről is kend be a tortát a krémmel.

A díszítéshez 20 deka csokit olvassz fel a mikróban. Érdemes tíz másodpercenként megkeverni, mert könnyen megég, és akkor visszafordíthatatlanul károsodik. A maradék csokit vágd apróra, és keverd a felolvasztott csokiba. Ezt követően kend egy írásvetítő fóliára.

A díszítéshez körülbelül kilenc centi magas csokilapokra van szükség. Mérd le azért a tortád magasságát, és hagyj rá egy centit. Tehát ennél szélesebben kend el a csokit vékonyan a fólián egy spatula segítségével. Hagyd, hogy megdermedjen, majd egy nagy, éles késsel vágd a kívánt méretre. Először a torta magasságánál kicsit nagyobb sávot készíts, aztán függőlegesen három-négy-öt centi széles lapokat vágj. Ezekkel úgy rakd ki a torta oldalát, hogy a lapok fedjék egymást. Kösd át masnival, és ízlés szerinti gyümölcsökkel díszítsd a tetejét.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük