kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Az eredeti grízes tészta receptje

Az eredeti grízes tészta receptje
Ahogy a menzán csinálták

A menzás élmények között kiemelkedő helyen áll a grízes tészta, megmutatjuk, hogy csináld.

Forrás: Femina.hu
2012.06.21.

Ha már nem jársz menzára, de megkívántad a régi ízeket, kénytelen leszel otthon nekilátni, ezt a fogást ugyanis nemigen találod meg éttermekben.

A jó grízes tészta titka a megfelelő lekvár kiválasztásában rejlik, ezért figyelj arra, hogy lehetőleg házias jellegű gyümölcslekvárral tálald.

Grízes tészta

  • 25 dkg metélt
  • 7 dkg búzadara
  • 2 dl víz
  • olaj a pirításhoz
  • baracklekvár
  • porcukor

Elkészítés ideje:

15 perc.

Elkészítés menete:

Elsőként kezdd el főzni a tésztát: végy egy alkalmas lábast, melegíts benne vizet, és ha már elkezdett forrni, dobd bele a tésztát, egy csipet só és pár csepp olaj társaságában. Ezután kezdd el pirítani a búzadarát egy nagyon kis adag olajon, folyamatosan kevergetve, mert az elején ugyan nem úgy látszik, de nagyon könnyen odaég.

Ha már kellőképp megpirult, add hozzá a vizet, és addig kevergesd együtt, amíg fel nem szívja azt. Ezután vedd le a tűzről, és dolgozd össze a tésztával. Nem túl diétás megoldásként önts rá jó nagy adag lekvárt, majd szórd meg a tetejét jó sok porcukorral, mert a grízes tészta úgy jó, és a menzán egyébként se adtak belőle eleget.

Még több tészta!

Ha tésztaimádó vagy, nézz be képgalériánkba néhány ötletért!

A legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpel
A legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpel
A 7 legjobb édesség, ami alig hizlal17 csodás desszertA tökéletes piskóta titkaA legfinomabb muffinokÍgy készül a tökéletes linzertésztaCsokis sütik minden alkalomraA legkedveltebb hazai specialitásokCsodaszép cupcake-variációkMinden, ami a tökéletes sütihez kellA legfinomabb olasz ételek receptjei

3 hozzászólás
radica947       2012-10-27 17:29
4.
Kedves mircsina, szívemből szóltál, hogy sósan szereted a grízes tésztát. Gyerekkoromban én is csak a lekváros változatát ismertem, nem is szerettem túlságosan, mert már akkor is a kedvenc "édességem" a sajtos roló volt. Fiatal asszonyként apósom lep... tovább »
khati       2012-07-28 17:35
3.
Kedves receptíró! Elfelejtetted hozzáírni, hogy forróvizzel kell felönteni a megpirult darát, mert így tényleg eltűnik gyorsan a 2 dl. víz. Én is szoktam készíteni.. remélem ezzel nem bántlak meg, hogy megírtam, biztosan véletlenül maradt ki. Üdv!
mircsina       2012-06-22 12:13
2.
7 dkg grízhez 2 dl víz szerintem marha sok. Én jó sok grízzel és sósan imádom, sőt talán csak ez az étel amit jól megsózok, mert amúgy nem szeretem a nagyon sós ételeket. Pl. paprika, paradicsom, retek is só nélkül eszem. Persze ez is olyan, hogy kin... tovább »

Egyszerű vajaspiskóta-recept - Tippek, hogyan lesz tökéletes

Ne félj a piskóta megsütésétől, néhány egyszerű szabály betartásával omlós lesz, és nem esik össze.
Recept

Omlós, tejszínes, epres tortácskák - Bűnös édesség nyári délutánokra

Egy záporokkal tarkított nyári délután igazán alkalmas arra, hogy valami finom, gyümölcsös desszertet készíts.
Recept
Változások és jogszabályok
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.