kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Az eredeti grízes tészta receptje

Az eredeti grízes tészta receptje
Ahogy a menzán csinálták

A menzás élmények között kiemelkedő helyen áll a grízes tészta, megmutatjuk, hogy csináld.

Forrás: Femina.hu
2012.06.21.

Ha már nem jársz menzára, de megkívántad a régi ízeket, kénytelen leszel otthon nekilátni, ezt a fogást ugyanis nemigen találod meg éttermekben.

A jó grízes tészta titka a megfelelő lekvár kiválasztásában rejlik, ezért figyelj arra, hogy lehetőleg házias jellegű gyümölcslekvárral tálald.

Grízes tészta

  • 25 dkg metélt
  • 7 dkg búzadara
  • 2 dl víz
  • olaj a pirításhoz
  • baracklekvár
  • porcukor

Elkészítés ideje:

15 perc.

Elkészítés menete:

Elsőként kezdd el főzni a tésztát: végy egy alkalmas lábast, melegíts benne vizet, és ha már elkezdett forrni, dobd bele a tésztát, egy csipet só és pár csepp olaj társaságában. Ezután kezdd el pirítani a búzadarát egy nagyon kis adag olajon, folyamatosan kevergetve, mert az elején ugyan nem úgy látszik, de nagyon könnyen odaég.

Ha már kellőképp megpirult, add hozzá a vizet, és addig kevergesd együtt, amíg fel nem szívja azt. Ezután vedd le a tűzről, és dolgozd össze a tésztával. Nem túl diétás megoldásként önts rá jó nagy adag lekvárt, majd szórd meg a tetejét jó sok porcukorral, mert a grízes tészta úgy jó, és a menzán egyébként se adtak belőle eleget.

Még több tészta!

Ha tésztaimádó vagy, nézz be képgalériánkba néhány ötletért!

A legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpel
A legfinomabb gyümölcsös sütemények receptjei képpel
A 7 legjobb édesség, ami alig hizlal17 csodás desszertA tökéletes piskóta titkaA legfinomabb muffinokÍgy készül a tökéletes linzertésztaCsokis sütik minden alkalomraA legkedveltebb hazai specialitásokCsodaszép cupcake-variációkMinden, ami a tökéletes sütihez kellA legfinomabb olasz ételek receptjei

3 hozzászólás
radica947       2012-10-27 17:29
4.
Kedves mircsina, szívemből szóltál, hogy sósan szereted a grízes tésztát. Gyerekkoromban én is csak a lekváros változatát ismertem, nem is szerettem túlságosan, mert már akkor is a kedvenc "édességem" a sajtos roló volt. Fiatal asszonyként apósom lep... tovább »
khati       2012-07-28 17:35
3.
Kedves receptíró! Elfelejtetted hozzáírni, hogy forróvizzel kell felönteni a megpirult darát, mert így tényleg eltűnik gyorsan a 2 dl. víz. Én is szoktam készíteni.. remélem ezzel nem bántlak meg, hogy megírtam, biztosan véletlenül maradt ki. Üdv!
mircsina       2012-06-22 12:13
2.
7 dkg grízhez 2 dl víz szerintem marha sok. Én jó sok grízzel és sósan imádom, sőt talán csak ez az étel amit jól megsózok, mert amúgy nem szeretem a nagyon sós ételeket. Pl. paprika, paradicsom, retek is só nélkül eszem. Persze ez is olyan, hogy kin... tovább »

Csokis tiramisu: egyszerű és isteni

Bolondítsd meg a jhagyományos krémes tiramisut egy kis csokoládéval, hogy még finomabb desszerttel kényeztesd magad.
Recept

Omlós, tejszínes, epres tortácskák - Bűnös édesség nyári délutánokra

Egy záporokkal tarkított nyári délután igazán alkalmas arra, hogy valami finom, gyümölcsös desszertet készíts.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.