Gravlax színes céklákkal - Ennél jobb előétel nem is lehetne

Ha gravlaxot kínálsz az étkezés nyitányaként, mindenki tudja, hogy a folytatás is tökéletes lesz.

Gravlax színes céklákkal - Ennél jobb előétel nem is lehetne
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gravlax nem más, mint pácolt, nyers lazac. Nem kell luxusétterembe menned, hogy megkóstold a skandináv ételkülönlegességet. Céklasalátával hihetetlenül színes, mutatós, arról nem beszélve, hogy nagyon finom. A remek vendégváró falatot két napig kell érlelni. Fördős Zé receptje szerint tökéletes lesz!

Gravlax recept

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 egész lazacfilé - szálkázva, bőr nélkül, 60−70 dkg
  • 50 dkg sima, sárga, cirmos cékla vegyesen
  • 40 dkg tejföl
  • 1 kisebb cékla
  • 1 dl vodka
  • 1 marék durva szemű tengeri só
  • 1 teáskanál durvára őrölt fekete bors
  • 1 púpozott evőkanál barna cukor
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 teáskanál egész koriander
  • 1 lime
  • friss kapor
Recept idők

Elkészítés:

Keress egy olyan tepsit, amiben elfér az egész lazacfilé, de be tudod tenni a hűtőbe. A közepére szórj fél marék durva sót, facsard rá a fél lime levét, és helyezd rá a bőrétől megfosztott, egész nyers filét. Öntsd a halra a vodkát, szórd rá a só többi részét, majd reszelj rá két evőkanálnyit a megpucolt céklából. Egyenletesen hintsd meg a durva borssal, a finomra vágott kaporral, az egész korianderrel és a barna cukorral. Facsard rá a lime másik felét.

A tepsit jól tekerd be fóliába, helyezz egy másik tepsit a halra, és erre pakolj súlyokat nehezéknek. Ez lehet könyv, konzerv, bármi, aminek elég nagy súlya van. A lényeg, hogy a lazac folyamatos préselés alatt álljon a következő 48 órában a hűtőszekrényben. Az alkohol, a fűszerek és a cékla leve finoman átjárja majd a halat, miközben a cukor és a só hatására nedvesség távozik belőle.

Két nap érlelés után vedd ki a hűtőből, a lazacról távolítsd el a sót és a céklát, majd egy nedves konyharuhával töröld át. Tálalásnál vágj belőle vékony szeleteket, és gyönyörködj a színekben, amelyeket kapott. Folyamatosan hűtőben tartva egy hétig eláll.

A céklasalátához a színes céklákat főzd puhára, szeleteld vékonyra, és helyezd borecetes-sós-cukros pácba két-három órára.

Tálalásnál a céklákat egymást kissé fedve, carpaccio-szerűen pakold a tányérra. A közepére helyezd a vékonyra szeletelt gravlaxot, a tetejére rakj egy kanál tejfölt. Szórd meg friss kaporral, locsold meg olívaolajjal és hidegen tálald egy kis pirítóssal.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük