kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Gluténmentes házi kenyér

Fokhagymás, gluténmentes kenyér
Napokig puha marad

Ez a gluténmentes házi kenyér nem lesz száraz, nem esik szét, és elkészíteni is egyszerű.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

Ha gluténmentes diétán vagy, és nem ízlik a boltban vagy a pékségben kapható, gyakran fűrészporra emlékeztető kenyér, feltétlenül próbáld ki ezt a receptet. A gluténmentes házi kenyér tésztája tökéletes alapja lehet pizzáknak és zsemléknek is. A kenyeret különféle magvakkal még ízletesebbé teheted.

Gluténmentes házi kenyér

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 3 csésze gluténmentes lisztkeverék
  • 1 csésze víz vagy tej
  • negyed csésze olívaolaj
  • 4 evőkanál méz
  • 4 teáskanál sütőpor
  • 2 nagy tojás
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál almaecet vagy citromlé
  • másfél teáskanál xantán
  • 1 teáskanál só

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 15 perc, kelesztés: 1 óra, sütés: 40 perc

Elkészítés:

A langyos tejet keverd össze a mézzel, add hozzá az élesztőt, és pihentesd tíz percig. Akkor az igazi, ha jól felfut, tehát látványosan megnő a térfogata. Egy nagyobb tálban vegyítsd a gluténmentes lisztkeveréket, a xantánt, a sütőport és a sót. Egy másik edényben keverd össze a nedves hozzávalókat, tehát az almaecetet, az olívaolajat és a tojást. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, az áttört fokhagymát, és gépi habverővel keverd körülbelül három percig. Dolgozd hozzá a lisztes elegyet. Még mindig használhatod a gépet, de válts dagasztókarra. A tészta akkor jó, ha nagyon sima, nedves és ragadós. Takard le, és meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.

Pihentetés után egy kisebb sütőformát vajazz és lisztezz ki, majd spatula segítségével kapard bele a tésztát. Tedd előmelegített sütőbe, és 200 fokon süsd szép pirosra, ropogósra körülbelül 35-40 perc alatt. Ha a kenyér gyorsan pirul, takard le alufóliával. Ha kész, vedd ki a tésztát a sütőből, majd szedd ki a formából. Még körülbelül öt percig semmiképpen ne nyúlj hozzá. Akkor tudod szépen szeletelni, ha kihűl.

A legfinomabb pogácsák

A kenyérhez hasonlóan a pogácsát is számtalan módon elkészítheted. Itt a krumplistól a tepertősig csupa finom variációt találsz. Válogass a jobbnál jobb receptek közül!

Még nincs hozzászólás

Házi bagett

A friss házi bagett felvágottal, sajttal és zöldséggel megpakolva fenséges reggeli.
Recept

Barackos-túrós táska

Turbózd fel a hagyományos túrós táskát, keverj a töltelékbe barackot!
Recept
Főzőiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.