Omlós, gyümölcsös süti mandulakrémmel töltve

Ezzel Gordon Ramsay is elégedett lenne

Omlós tészta mandulás töltelékkel és fügével: ugye, jól hangzik?

Omlós, gyümölcsös süti mandulakrémmel töltve
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A frangipane vajas tésztából készül, melybe ha egy kanál rumot is csempészel, még különlegesebb ízvilágot kapsz. A füge helyett pedig az évszaknak megfelelően más gyümölccsel is elkészítheted. Megsütheted tepsiben, torta- vagy több kisebb piteformában, és a változatosság kedvéért morzsával is befedheted. Kard Éva receptjét érdemes kipróbálni.

Fügés-mandulás frangipane

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • fél teáskanál sütőpor

A töltelékhez

  • 12 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 5 dkg sűrű, krémes tejszín
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • füge
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához tedd a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a hideg vajat egy tálba, majd robotgéppel kezdd morzsalékosra keverni. Ha a lisztet előtte 30 percre beteszed a fagyasztóba, sokkal omlósabb lesz a tészta. Amikor már jó morzsalékos, add hozzá az egész tojást és a rumot, majd pár pillanatig keverd tovább. Borítsd ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, csomagold fóliába, és tedd egy órára a hűtőbe.

A töltelékhez rakd egy tálba a mézet, a lágy vajat, a vaníliaaromát és a sűrű, krémes tejszínt, majd kézi habverővel dolgozd össze. Egyesével add hozzá a tojásokat, a mandulát, a vaníliás pudingport, és keverd simára. A tésztát vedd ki a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsd ki.

Béleld ki vele az előzőleg vajjal kikent és liszttel megszórt formát, majd öntsd rá a mandulás keveréket. A fügéket vágd félbe, rakd ki velük a töltelék tetejét. Helyezd előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 50-55 percig. Ha próba során a beleszúrt tűre vagy hegyes késre nem tapad tészta, elkészült. A sütőből kivéve kend le a tetejét olvasztott mézzel, majd a formában hagyd teljesen kihűlni. Tálalás előtt ízlés szerint szórd meg porcukorral, és szeleteld fel.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük