A legfinomabb francia almás süti

Párizsban így csinálják

A francia almás süti vagy galette nagyon hasonlít a mi piténkre. Elkészítése nem nagy kihívás.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A francia almás süti egy rusztikus, különleges formájú édesség, kissé fanyar töltelékkel. Elsősorban koronára emlékeztető külseje miatt a királyok desszertjének is tartották. Bármilyen idénygyümölccsel megtöltheted.

Francia almás süti

Hozzávalók 4 darabhoz

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

A töltelékhez

  • 4 alma
  • 12 dkg cukor
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál örölt szerecsendió
  • csipet só

Kenéshez

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a csipet sóval, majd morzsold össze a hideg vajjal. Add hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt és a vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze. A tejfölt kanalanként adagold hozzá, mert lehet, hogy kevesebbre lesz szükséged. Ha a tészta jól összeáll és rugalmas, csomagold fóliába, majd tedd a hűtőbe egy órára.

Közben készítsd el a tölteléket. Az almát pucold meg, majd vágd cikkekre. Keverd össze a cukorral, a frissen facsart citromlével, a fahéjjal, a szerecsendióval, a sóval és a kukoricakeményítővel.

Pihentetés után a tésztát vedd ki a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsd ki jó vékonyra. Ezután vágj ki belőle négy egyforma nagyságú kört. Mindegyik közepére rakj jócskán tölteléket, majd hajtogasd rá az üresen maradt tésztát. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, helyezd rá a megtöltött formákat. Kend meg a felvert egész tojással. Tedd előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süsd szép aranybarnára. Cukorral megszórva kínáld.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük