kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Francia almás süti

A legfinomabb francia almás süti
Párizsban így csinálják

A francia almás süti vagy galette nagyon hasonlít a mi piténkre. Elkészítése nem nagy kihívás.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

A francia almás süti egy rusztikus, különleges formájú édesség, kissé fanyar töltelékkel. Elsősorban koronára emlékeztető külseje miatt a királyok desszertjének is tartották. Bármilyen idénygyümölccsel megtöltheted.

Francia almás süti

Hozzávalók 4 darabhoz:

A tésztához
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
A töltelékhez
  • 4 alma
  • 12 dkg cukor
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál örölt szerecsendió
  • csipet só
Kenéshez
  • 1 tojás

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 25 perc, pihentetés: 1 óra, sütés: 25 perc

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a csipet sóval, majd morzsold össze a hideg vajjal. Add hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt és a vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze. A tejfölt kanalanként adagold hozzá, mert lehet, hogy kevesebbre lesz szükséged. Ha a tészta jól összeáll és rugalmas, csomagold fóliába, majd tedd a hűtőbe egy órára.

Közben készítsd el a tölteléket. Az almát pucold meg, majd vágd cikkekre. Keverd össze a cukorral, a frissen facsart citromlével, a fahéjjal, a szerecsendióval, a sóval és a kukoricakeményítővel.

Pihentetés után a tésztát vedd ki a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsd ki jó vékonyra. Ezután vágj ki belőle négy egyforma nagyságú kört. Mindegyik közepére rakj jócskán tölteléket, majd hajtogasd rá az üresen maradt tésztát. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, helyezd rá a megtöltött formákat. Kend meg a felvert egész tojással. Tedd előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süsd szép aranybarnára. Cukorral megszórva kínáld.

Mesés francia desszertek

Ha szereted a francia konyhát, ezekért az édességekért rajongani fogsz. Csupa különleges és ellenállhatatlan finomság receptjét gyűjtöttük össze.

Így készíts tökéletes tojáshabot!

A meregue-nek is nevezett sült tojáshab igazi koronája lehet a süteménynek. Videónkból kiderül, hogyan kell elkészíteni és kívül ropogósra, belül lágyra sütni.

Még nincs hozzászólás

Kevert almás

Ha sok almához jutsz, nem kérdés, mit kezdj vele. Ezzel a kevert almással bárkit leveszel a lábáról.
Recept

Habos-almás süti

Egy pofonegyszerű édességből néhány trükkel csodás tortát varázsolhatsz.
Recept
Főzőiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.