kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

5 isteni, házi készítésű eperlekvár

5 isteni, házi készítésű eperlekvár
Vedd elő a fakanalat!

Nem kell a nagyira várni, hogy teletöltse a kredencet. Készítsd el magad az epres finomságokat, és lepd meg vele!

Szerző: Kovács Tímea
Forrás: Femina.hu
2008.06.13.

Rebarbarás eperlekvár

Hozzávalók:

  • 60 dkg eper
  • 60 dkg rebarbara
  • 1 kg cukor
A gyümölcsöket többször váltott vízben jól mosd meg, majd csöpögtesd le. Az epret tisztítsd meg a szárától, a megtisztított rebarbarát pedig vágd 2 cm-es darabokra. Tedd lábasba, szórd meg a cukorral, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Forrón töltsd üvegekbe, légmentesen zárd le, majd két napig tartsd szárazdunsztban.

Eperdzsem citrommal

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 50 dkg zselésítő cukor
  • 1 citrom leve
Az epret tisztítsd meg, tedd tálba, szórd le a cukorral, és nyolc órán át hagyd állni. Ekkor szűrőkanállal szedd ki a gyümölcsöt, a levet pedig főzd zselésre. Add hozzá az epret, és húsz perc alatt főzd össze. Töltsd üvegbe, zárd le, és egy napig tartsd száraz dunsztban. Jó, ha tudod, hogy a befőzéshez csak erre a célra fenntartott fakanalakat és edényeket használhatsz!

Konyakos eperdzsem

Hozzávalók:

  • 1,2 kg eper
  • 60 dkg zselésítő cukor
  • 1 dl friss narancslé
  • 1 dl konyak
Tisztítsd meg az epret, mosd meg, és csöpögtesd le. Keverd össze a cukorral és a narancslével, majd főzd sűrűre. Ekkor folyamatos kevergetés mellett további negyed órán át főzd, majd vedd le a tűzről. Ízesítsd konyakkal, jól dolgozd össze, és töltsd forró üvegekbe. Kösd le celofánnal, ezt szórd meg tartósítószerrel, és csavard rá az üveg tetejét. Tedd száraz dunsztba, és hagyd kihűlni.

Ananászos eperlekvár

Hozzávalók:

  • 50 dkg eper
  • 50 dkg ananász
  • 1 kg zselésítő cukor
Az ananászt hámozd meg, és vágd nyolcba. Dobd ki a belső vastagabb részét, majd a nyolc ananászszeletet kockázd apróra. Az epret többször váltott vízben mosd meg, csöpögtesd le, majd vágd félbe. Az előkészített gyümölcsöket tedd tálba, szórd meg cukorral, és egy éjszakán át pihentesd. Ekkor tedd lábasba, és főzd addig, amíg besűrűsödik. Töltsd forrón üvegbe, és jól zárd le. Tedd szárazdunsztba.

Kókuszos eperdzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 30 dkg cukor
  • egy evőkanál reszelt citromhéj
  • egy evőkanál kókuszreszelék
  • két evőkanál édes tokaji bor
  • tartósítószer
Az epret tisztítsd meg, és jól mosd meg. Add hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat és a kókuszreszeléket, majd tedd fel főni. Amikor besűrűsödött, vedd le a tűzről, locsold meg borral, és jól keverd össze. Azonnal töltsd üvegbe, légmentesen zárd le, és tedd száraz dunsztba másnapig. Jó, ha tudod, hogy a friss must sokáig eláll, ha a befőttekhez hasonlóan kidunsztolod. Vastag zárt üvegekben fél óráig gőzöld, majd állítsd hűvös helyre!

Még nincs hozzászólás

gyümölcsös sütemények

Amíg tart a nyár, használd ki és süss minél több süteményt friss gyümölccsel!
Recept

Eperkrémtorta recept

Nem kell megvárni a hétvégét, készítsd el ezt az isteni epertortát, ami lágy krémből áll és omlós piskóta adja az alapját.
Recept
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.