kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /  

Fahéjas perec

Fahéjas cukorba mártott, ropogós perecek
El sem hiszed, milyen könnyű elkészíteni

Az illatos, édes fahéjas pereccel a tényleges munka nincs fél óra.

Szerző: Papp Cecília
Forrás: Femina.hu

Ha eddig azt hitted, hogy házi perecet készíteni strapás, kihívásokkal teli feladat, most nagyon meglepődsz. További érdekesség, hogy a fahéjas perecet előbb főzni kell, majd sütni. Akit megkínálsz vele, rögtön elkéri a receptet.

Fahéjas perec

Hozzávalók 16 darabhoz:

Tésztához
  • 60 dkg liszt
  • 3 és 1/2 dl langyos víz
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 2 teáskanál méz
  • 1/2 teáskanál só
Főzéshez
  • 1 l víz
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
Forgatáshoz
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 25 perc, pihentetés: 50 perc, sütés: 12 perc

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a meleg vizet és az élesztőt, majd hagyd állni öt percig. Ezt követően add hozzá a mézet és a sót. Fokozatosan forgasd hozzá a lisztet. Kézzel vagy a habverő dagasztókarjával jól dolgozd össze a tésztát. Akkor jó, ha sima és rugalmas. Ezt géppel körülbelül három-öt perc alatt eléred.

Formázz a tésztából egy cipót, és tedd enyhén lisztezett felületre. Egy éles késsel vágd négy részre, utána mindegyik darabot negyedeld tovább. Gyúrj kis gombócokat. Sodord őket a kezeddel hosszú, vékony rudakká, és formázz belőlük pereceket. A végeket jól nyomkodd össze.

Forrald fel a vizet, dobd hozzá a szódabikarbónát, és rakd bele a pereceket körülbelül 10-20 másodpercre. Egy merőkanállal vagy eldobható kesztyűvel óvatosan szedd ki őket. Fektesd mindegyiket a sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd még 20-30 percig. Ez követően tedd 190 fokra előmelegített sütőbe, és süsd aranybarnára körülbelül 12 perc alatt. Hagyd a tésztát a rácson kihűlni. Végül a vajat olvaszd fel, kend le vele a pereceket, és forgasd mindegyiket a fahéjas cukorba.

Régi nagy kedvencek

A perec benned is nosztalgikus érzéseket kelt? Készíts el minél több gyerekkori kedvencet! Gyűjts ötleteket a galériából!

Még nincs hozzászólás

Fahéjas-szőlős csiga

A friss, foszlós fahéjas-szőlős csigát sokáig emlegetik majd azok a szerencsések, akik megkóstolják.
Recept

Vaníliás-almás kalács

A vaníliás-almás kalács sütésekor isteni illat lengi be a lakást. Mindenki alig várja, hogy kihűljön.
Recept
Főzőiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.