A legfinomabb Eszterházy-torta

Jobb, mint a cukrászdában

Ez a krémes, diós Eszterházy-torta igazi ünneppé varázsolja a vasárnapi közös ebédet.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Eszterházy-torta ugyanannyira népszerű Ausztriában, mint nálunk. A különleges süteményt Eszterházy Pálnak készíttették. Sikere a 19. század óta töretlen. Megsütheted egyben a tésztát, vagy egyenként a négy-hat lapot. Fehér csoki helyett fondanttal is bevonhatod a torta tetejét, sőt, tejszínnel még tovább dekorálhatod.

Eszterházy-torta

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta

  • 10 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 tojás
  • 5 evőkanál darált dió
  • 1 csipet só
  • 1 citrom héja

Krém

  • 20 dkg vaj
  • 6 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 dkg dió
  • 2 dl tej
  • 2 g étkezési keményítő
  • rumaroma

Díszítés

  • 20 dkg fehér csoki
  • 10 dkg étcsoki
  • 8 dkg dió
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté. A fehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá. Majd fokozatosan add hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját, kicsit később a darált diót, végül óvatosan, több részletben a lisztet is. Ha a massza homogén, rakd egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tortaformába. Egyengesd el jól, és előmelegített sütőben 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt süsd meg tésztát.

A krémhez a tojássárgákat keverd szinte fehéredésig a cukorral, add hozzá a keményítőt. A tejet kezdd melegíteni egy lábasban, majd fokozatosan öntsd bele a tojásos masszát, és állandóan kevergesd. Akkor jó, ha olyan sűrű, mint a puding. Vedd le a tűzről, és ha félig kihűl, dolgozd hozzá a vajat, a diót, tégy bele ízlés szerint rumaromát.

Állítsd össze a tortát. A piskótát vágd négy-hat részre. Alulra egy lap kerül, rá szépen elegyengetve a krém. Folytasd tovább így, egészen addig, amíg el nem fogy a tészta. Arra ügyelj, hogy jusson krém a torta oldalára is. Végül olvaszd fel a fehér csokit, kend egyenletesen a torta tetejére, majd csorgasd rá az étcsokoládét, és egy fogvájó segítségével rajzolj mintát. Gyorsan kell dolgoznod, mert a csoki hamar megköt. Végül a tészta oldalára szórj darált diót. Tedd a hűtőbe, és pihentesd legalább két órát. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük