Mennyei epres vajas piskóta

Így jön fel szép nagyra a tészta

Ha légiesen könnyű, krémes desszertre vágysz, az epres piskóta a nyár eleji befutó.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az epres piskóta a nyárelő kedvenc családi tortája, könnyű tejszínes krémmel töltve isteni az íze. A piskótát egyszerűen még légiesebbé teheted, az epret pedig bármilyen más évszaknak megfelelő gyümölccsel helyettesítheted. Az igazán könnyű piskóta titka, hogy elegendő levegő kerüljön a tésztába.

Epres piskóta

Hozzávalók 16 szelethez

Piskótához:

  • 4 tojás
  • 5 evőkanál barna cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg eper
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Krémhez:

  • 55 g kristálycukor
  • 15 g natúr zselatin
  • 2,5 dl habtejszín
  • 0,5 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelékhez:

  • 20 dkg gyümölcslekvár
Recept idők

Elkészítés:

A tökéletes piskótatésztához verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd add hozzá óvatosan a cukrot. Forgasd hozzá a felvert tojássárgáját laza mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze nagyon. A légies állag eléréséhez fontos, hogy a tojásfehérjét és tojássárgáját külön verd fel, mielőtt összekevered. Szitáld bele a lisztet, a sütőport és a vaníliáscukrot, végül csorgasd hozzá a megolvasztott vajat. Az így kapott masszát tedd kivajazott tortaformába spatula segítségével, és 25 percig süsd aranybarnára 180 fokon. Vigyázz, hogy az első tíz percben még véletlenül se nyitogasd a sütőajtót, mert a tészta nem fog megemelkedni. A sütés végén végezz tűpróbát. Szúrj hústűt a tésztába, ha nem tapad, a tészta kész, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

A krémhez keverd el a zselatinport hideg vízzel, és öt percig hagyd állni. Fontos, hogy ez idő alatt ne keverd meg egyáltalán. Ezután alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett melegítsd fel, míg a zselatin fel nem oldódik, és fel nem forr, ezután vedd le a tűzről. Közben a keverőtálban verd fel a tejszínt a cukorral és vaníliával, amíg habossá nem válik. Add hozzá a zselatint, majd dolgozd össze az egészet puha krémmé.

Miután a piskóta kihűlt, széltében vágd ketté. Kés helyett használj cérnát, így biztos nem morzsolod el a tésztát. Feszítsd ki a cérnát a két végén, és lassú, határozott mozdulattal húzd végig a torta középvonala mentén. Az epret vágd fel cikkekre. Az alsó tortalapot vékonyan kend meg lekvárral, majd szórd el rajta az epermennyiség felét. A gyümölcsre simíts rá egy újabb réteg lekvárt, majd helyezd rá a felső tortalapot. A  krémet tortamázként dolgozd rá a piskótatorta tetejére. A megmaradt epercikkekkel vagy gyümölcsökkel díszítsd  piskótatortádat.

Az elkészült remekművet pár órára tedd hűtőbe, hogy kihűljön, és a krém kellően megdermedjen.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük