Elképesztően omlós diós bejgli gazdag töltelékkel

Több évtizedes családi recept

Ünnepelj egy igazi klasszikussal! A tészta tökéletes, a töltelék vastag.

Elképesztően omlós diós bejgli gazdag töltelékkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régen azért került diós süti a karácsonyi asztalra, mert úgy vélték, hogy kiváló a rontások ellen. A klasszikusnak számító bejglit szinte egy egész napon át készítették. Szerencsére ma már sokkal gyorsabban végzel vele. Főleg, ha van egy jól bevált recepted.

Diós bejgli

Hozzávalók 40 szelethez

A tésztához

  • 260 g búzaliszt
  • 78 g vaj
  • 52 ml tej
  • 52 g sertészsír
  • 26 g porcukor
  • 26 g tojássárga
  • 4 g friss élesztő
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 272 g darált dió
  • 110 g kristálycukor
  • 81 ml 2,8%-os tej
  • 40 g akácméz
  • 6 g őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs héja
  • őrölt szerecsendió
  • kandírozott narancshéj
  • mazsola
Recept idők

Elkészítés:

Rakd egy tálba a lisztet, majd morzsold össze a vajjal, a zsírral, a porcukorral és a sóval. Egy másik edényben keverd simára az élesztőt, a tejet és a tojássárgákat, majd öntsd a lisztes elegyhez, és dolgozd össze az egészet. Ha a tészta sima, egynemű, fejezd be a dagasztást! Oszd a masszát 25 dekás darabokra, és formázd gömbölyűre, majd fóliával letakarva tedd egy órára a hűtőbe.

A töltelékhez a diót, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a kandírozott ízesítőket keverd össze. Egy lábosban forrald fel a tejet a cukorral, a mézzel, majd forrázd le vele a diós keveréket. Dolgozd homogénné egy fakanállal, és fóliával letakarva tedd a hűtőbe.

Ha a tészta kihűl, lisztezett felületen nyújtsd körülbelül 21x28 centis téglalapokra. Rakj mindegyikre tölteléket úgy, hogy a tészta minden oldalán maradjon egy centi csík szabadon. Végül a tészta három oldalát hajtsd a töltelékre, és jó szorosan tekerd fel. Ha kell, kicsit formázd meg, és a tetejét szurkáld meg villával.

Tedd sütőlemezre, és kend le vékonyan tojássárgával. Rakd a bejgliket hűvös helyre száradni. Ha a tojássárga megszárad, kend le vékonyan fehérjével is. Tedd vissza hűvösre, és várd meg, amíg teljesen megszárad. Ettől lesz szép, márványos a felülete. Told előmelegített sütőbe, és 200 fokon süsd 15 percig, majd vedd vissza a sütőt 190 fokra, és hagyd még pirulni további tíz percig. Ha kész, szedd ki a tésztát, és hűtsd ki teljesen.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük